RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hanne Væren (Ås Avis)

Eksamensoppgave rett i søpla

Sist oppdatert:
Hun gråt av fortvilelse da hun kom til Ås videregående skole for å hente eksamensoppgaven, og oppdaget at hele kreasjonen var kastet i søpla.

- Resultatet etter tretten års skolegang. Nå skulle jeg endelig vise hvor langt jeg er kommet i formingsfaget og hva jeg har lært, forteller en oppgitt avgangselev, Nina Marstein Olsen fra Ås, som avla eksamen innenfor utstillingsdesign til Ås Avis.

God karakter
I flere hele dager har hun jobbet med eksamensoppgaven, og resultatet skal blant annet brukes til å søke kunstskoler for denne kreative eleven. Lærerne hennes rakk å gi henne en femmer i karakter på oppgaven, før en av dem kastet den.

- Det føles så meningsløst å gå ut av skolen uten å kunne ta med meg det viktigste arbeidet jeg noen sinne har gjort, sier hun,

- Jeg kastet oppgaven din i går
Det hele startet opp med at elevene fikk beskjed om å hente arbeidene sine i et av klasserommene innen 18. juni. Nina dro dit fredag morgen for samtidig å levere en bok. Naturlig nok trodde hun ikke mine egne øyne da hun så at oppgaven var borte, og spurte en av lærerne umiddelbart.

- Beklager, men den kastet jeg i går, var svaret hun fikk.

Dette synes hun var undelig, for fristen for henting var jo fredag 18. juni, det sto det til og med en lapp på døra om. Da hun undersøkte videre med ledelsen på skolen, fikk hun først beskjed om at dette ikke kunne skje, men etter en kort stund fikk hun følgende svar på henvendelsen:

- Oppgaven din er nok tapt, med mindre du vil hoppe opp i containeren og lete etter den selv, skriver Ås Avis.

Gråt hele veien til jobb
Nina sier at det var hun desperat nok til å gjøre, men hun skulle rekke jobben sin i Oslo, så det lot seg ikke gjøre.

- Er det ikke egentlig den læreren som kaste oppgaven min, som burde hente den?

Spør hun, og forteller at hun gråt hele veien til jobben.

I følge Nina møtte hun bare arroganse hos skolens ledelse. Da moren til Nina tok kontakt med Ås videregående, fikk hun beskjed av fungerende rektor Sigrun Borgersen at elevene ikke hadde krav på å få tilbake eksamensoppgavene sine.

- Det er jo rart. Tenk om jeg ville klaget på karakteren. Det ville jo vært umulig når den ikke lenger finnes, påpeker Nina overfor Ås Avis.

Stefaren prøvde også å hjelpe, men til ingen nytte.

- Men støtten fra foreldrene mine har varmet, sier Nina stille.

Oppgaven
Avgangselevene hadde fått i oppgave å lage en klovnedukke med et spesielt uttrykk, pluss manesjen rundt. Nina hadde valgt å lage klovnen som en hånddukke. Hun hadde brukt mange timer, og også kjøpt maling for egne penger.

- Jeg har hatt en vanskelig skolegang, med dårlige karakterer og mye slit. De siste årene har jeg endelig funnet faget mitt. Dette er noe jeg er god på. Og så skal skoleårene ende slik, sier hun oppgitt.

Skolen beklager
- Eksamensbesvarelser er i utgangspunktet skolens eiendom. Men vi pleier alltid å la elevene ta det med seg hjem etter at sensuren er falt, sier assisterende rektor ved Ås videregående skole, Sigrun Borgersen til Ås Avis.

Hun kan ikke bekrefte at elevene har fått noen beskjed, verken skriftlig eller muntlig, om å hente oppgavene. Heller ikke vil hun si noe om hvorvidt det er blitt hengt opp en lapp på døra til klasserommet med melding om når arbeidene må hentes.

- Det er klart noen har ryddet litt fort, og det beklager skolen. Vi ville jo ikke at det skulle bli slik, sier hun.

Når det gjelder klage på karakteren av praktiske oppgaver, sier Borgersen at det bare er klage på formelle feil ved eksamen som er mulig i denne type eksamen.

- Hvis eleven klager og får medhold, må eleven opp til ny prøve og dermed lage et nytt produkt, og da spiller det jo ingen rolle om man har den praktiske delen av oppaven eller ikke, sier hun.

I følge Borgersen har skolen allerede beklaget forholdet overfor Nina Marstein Olsen

Denne saken er levert av Ås Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere