Gå til sidens hovedinnhold

Eksgeneral fengslet for kupplaner i Tyrkia

Istanbul (NTB-Reuters-AFP): En tidligere tyrkisk forsvarssjef er fengslet på mistanke om at han ville forsøke å styrte regjeringen i Ankara. Fengslingen kan skjerpe motsetningene mellom politikerne og Tyrkias mektige militære.

General Ilker Basburg, som gikk av med pensjon i 2010, er den hittil mest framtredende offiseren som er fengslet under granskningen av det såkalte Ergenekon-nettverket, meldte BBC fredag. Ergenekon er en nasjonalistgruppe som i 2003 skal ha forsøkt å styrte regjeringen.

Rundt 400 andre mistenkte er allerede stilt for retten i Ergenekon-saken. Eksgeneral Basburg, som ble fengslet torsdag, nekter for at han var innblandet i forsøk på å styrte statsminister Recep Tayyip Erdogan, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider.

- Det er virkelig tragikomisk at en mann som har vært sjef for landets væpnede styrker, anklages for å ha vært med på å opprette og lede en terroristgruppe, sier Basburg. Opposisjonen i Tyrkia anklager statsminister Erdogan for heksejakt på motstandere.

Tyrkias militære ledere betrakter seg selv som garantister for at landet skal ha et sekulært, altså ikke-religiøst, styre. De militære har stått bak tre statskupp i landet, i 1960, 1971 og 1980, men har mistet makt siden Erdogans sentrum-høyreparti AKP kom til makten i 2002. (©NTB)

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer