*Nettavisen* Nyheter.

Eksisterer det forskjellige raser?

I følge nye forskningsresultater eksisterer det ikke forskjellige raser. Vi er alle mer like enn vi noensinne har trodd. Se resultatene her.

I siste nummer av "Scientific American" legges det ut flere forskningsresultater som viser hvor stor forskjell det er på mennesker fra forskjellige "raser" eller folkegrupper. Resultatene viser at det nesten ikke finnes genetiske forskjeller.

Hudfarge betyr ingenting

I følge forskningsresultatene så er ting som hudfarge og hårfarge diktert av bare noen få gener. Resultatene viser også at to personer innenfor den samme "rasen" eller befolkningsgruppen kan ha mye større genetiske forskjeller enn det to mennesker med forskjellig hudfarge i utgangspunktet har.

I praksis betyr det at inndelingen av folkegrupper etter hudfarge ikke er hensiktsmessig verken for medisinsk eller sosial forskning. Det derimot resultatene viser at en inndeling basert på geografisk opprinnelse kan være riktig, men det hensyntar ikke at folk med svært forskjellig bakgrunn kan ha flyttet på seg.

Undersøkelsene viste blant annet at befolkningen i Sør-India hadde like mye til felles med mennesker fra Europa og resten av Asia grunnet påvirkning gjennom flere hundre år. Den samme undersøkelsen viste også at 30 prosent av de som kaller seg "hvite" amerikanere i gjennomsnitt har 90% gener fra Europa, resten kommer fra andre deler av verden.

Det viktigste bruksområdene for forskningen er helserelatert vitenskap. I tillegg kan DNA-analysene vise hvor menneskegrupper opprinnelig kom fra og dermed fortelle svært mye om historie det ikke finnes andre kilder for.

Uansett betyr det at stereotyper om rase eller hudfarge ikke reflekterer en persons genetiske bakgrunn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.