RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksklusiv «italiensk» olivenolje er full av juks

Roma (NTB-AFP): Fire av fem flasker som selges på verdensmarkedet som eksklusiv italiensk olivenolje, er i virkeligheten olje fra andre land, skriver avisen La Repubblica.

Billig olivenolje fra Hellas, Spania, Marokko og Tunisia blandes med mer kostbar italiensk olje i en svært ugjennomskinnelig bransje. Produsentene er nå gjenstand for omfattende etterforskning av italienske toll- og skattemyndigheter, melder den italienske avisen.

Olivenolje er storindustri i Italia, som omsetter oljer på verdensmarkedet for 39 milliarder kroner årlig.

- Det er en mektig gruppe innen matvareindustrien som tjener enorme summer på import av oljer, ikke minst fordi det er svært vanskelig å spore opprinnelsen til blandede oljer, sier Stefano Masini i bondeorganisasjonen Coldiretti til den italienske avisen.

Ifølge La Repubblica kjøpes utenlandsk olivenolje for så lite som 0,2 eurocent, tilsvarende halvannen krone, per kilo. Deretter blir den blandet med italiensk olje og solgt for opp mot 4 euro kiloen.

Etikettene som settes på flaskene, og som ifølge italiensk lov skal oppgi blandingsforhold, er ofte misvisende eller direkte feil. Masini mener det nå er en egen landbruksmafia som kontrollerer deler av industrien. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere