RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekspert: - Lærerne kan streike lenge ennå

KAN DRØYE: Ekspert på arbeidskonflikter og lønnsoppgjør, Åsmund Arup Seip, i Fafo, tror lærerne kan være villige til å streike lenge. Foto: NTB Scanpix og Fafo
KAN DRØYE: Ekspert på arbeidskonflikter og lønnsoppgjør, Åsmund Arup Seip, i Fafo, tror lærerne kan være villige til å streike lenge. Foto: NTB Scanpix og Fafo
Sist oppdatert:
Mener forhandlerne er i en svært vanskelig situasjon.

- Det er åpenbart at KS må gi ganske mye når det kommer til punktet om arbeidstid. Utdanningsforbundet kan ikke komme tilbake med et forslag som likner på det forrige, sier Fafo-ekspert på arbeidskonflikter og lønnsoppgjør, Åsmund Arup Seip om konflikten.

Torsdag møttes partene i lærerstreiken til sonderinger. Utfallet av dagens møtevirksomhet skal ha vært at partene har blitt enige om å be regjeringen om hjelp, og at de fortsetter sonderingene fredag.

Les også: Ingen løsning på lærerkonflikten - partene møtes igjen fredag

Les også: Streiken trappes opp – men kan gå mot slutten

Fakta: Fakta om lærerkonflikten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa i en uravstemning før sommeren nei til arbeidstidsavtalen for lærerne som KS og Utdanningsforbundet var blitt enige om 26. mai.

* Utdanningsforbundet tok 1. juni ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik.

* Fra og med mandag 11. august ble 5.500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler tatt ut i streik.

* Fra og med 21. august blir 2.200 nye lærere tatt ut i streik.

* Landets førsteklassinger skånes fra streiken den første tiden.

* Det er ingen lærerstreik i hovedstaden ettersom Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale.

* De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MF) sa nei til skissen til avtale allerede i mai, og alle har tatt ut noen av sine medlemmer i streik.

* Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag. KS avviser imidlertid at dette timetallet har vært et krav fra deres side.

- At de ber regjeringen om hjelp innebærer at partene synes det er så vanskelig å komme til enighet, at regjeringen blir bedt om å hjelpe til. Regjeringen må så bringe inn et nytt element i løsningsforslaget, et element som gir noe til lærerne.

- Vanskelig situasjon
Dette kan ifølge Seip komme som midler eller lovnad om annen støtte.

- Det er mulig at regjeringen kan få til en mellomløsning der de bidrar med enten midler eller på andre måter bidrar til utviklingen av skolen.

Seip understreker at de som sitter ved forhandlingsbordet på vegne av partene, har en vanskelig oppgave i hende.

- De som forhandler er i en vanskelig situasjon. De vet at de ikke kan komme tilbake til lærerne uten et annerledes forslag. For å unngå et negativt resultat, må de komme tilbake med noe som lærerne i sin helhet kan akseptere.

Før sommeren sa nemlig et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer nei til arbeidsavtalen KS og forbundet hadde blitt enige om. Punktet det er knyttet størst misnøye med, er kravet om at lærerne skal pålegges å være tilstede på skolen i minst 7,5 timer hver dag. 

- Utdanningsforbundet kan ikke komme tilbake med et forslag som likner på det forrige, sier eksperten.

Les også: - Det er lite undervisning og mye dødtid

- Tror de kan streike lenge
Derfor er det knyttet store forventninger til et nytt forslag fra KS. Seip tror lærerne er innstilt på å streike lenge for å få det som de vil.

- Ja, jeg tror de kan streike lenge ennå, hvis det ikke skjer en bevegelse i forslaget fra KS.

Samtidig tror han begge parter vil ha fortgang i forhandlingene, slik at de får til en løsning så raskt som mulig.

- Begge parter er nok veldig innstilt på å løse konflikten så fort som mulig.

Han utelukker ikke at streiken fortsetter over helgen, og at også neste skoleuke blir amputert for hundretusener av elever.

- Det er vanskelig å svare på, men det kan godt hende at det fortsatt er streik på mandag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere