*Nettavisen* Nyheter.

Ekspert: - Musevenis uttalelse ren retorikk

Oslo (NTB): Uganda trenger ikke bare bistand i form av penger, men også teknisk bistand innen energisektoren. Presidentens uttalelse om at Vesten bare kan ta pengene sine og dra, er mest retorikk, sier seniorforsker Arne Tostensen.

- Norge er stor både på elektrisk kraft og olje og har en del å bidra med i Uganda. Dette handler også om norske interesser, sier Tostensen, seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt, til NTB.

Han mener at den nye loven om homofil praksis i Uganda er ekstrem. Men samtidig er det stor folkelig støtte til at homofil praksis skal kunne straffes med livsvarig fengsel, samtidig som det blir påbudt å angi homofile og lesbiske.

- Det er svært utbredt med homofobe holdninger både i Uganda og andre afrikanske land, og jeg tror Museveni ser dette som en stemmesanker, sier Tostensen.

Han understreker at Norge er nødt til å holde seg til de langsiktige bistandsavtalene som er inngått med Uganda, men at regjeringen kan velge å la være å undertegne nye avtaler. Hvorvidt det vil være mulig å kanalisere bistand til ikke-statlige organisasjoner i stedet for til staten, er usikkert.

- Det kan Museveni stoppe. Det er for eksempel ikke så lett å støtte organisasjoner i Uganda som jobber for homofile og lesbiskes rettigheter, sier Tostensen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.