Ekspert: - Vanlig at gisseltakere på Filippinene fremmer astronomiske krav

Et bilde hentet fra en tidligere video av gislene som ble bortført på Filippinene i september. Helt t.h. nederst sitter nordmannen Kjartan Sekkingstad. Kjartan Sekkingstad

Et bilde hentet fra en tidligere video av gislene som ble bortført på Filippinene i september. Helt t.h. nederst sitter nordmannen Kjartan Sekkingstad. Kjartan Sekkingstad

Gisseltakere krever 181 millioner for nordmann og to canadiere.

03.11.15 13:31

Gisseltakerne som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad fanget på Filippinene, krever løsepenger i en ny video, melder Bergens Tidende

I den nye videoen leser de fire gislene opp gisseltakernes krav om 1 milliard filippinske pesos for hvert av gislene. Dette utgjør rundt 181 millioner norske kroner.

- Et livstegn
En norsk terrorekspert tror ikke at kravet om løsepenger vil endre så mye på den nåværende situasjonen.

- Dette er først og fremst et livstegn fra kidnapperne og gislene, sier terrorekspert ved Universitetet i Bergen, Jan Oskar Engene, til Nettavisen.

- Norske myndigheter vil reagere slik de har gjort tidligere, nemlig å si at det er uaktuelt å betale løsepenger. Beløpets størrelse vil ikke endre noe på dette. Det er en ganske astronomisk sum som ligger utenfor alt som er realistisk for noen å betale, også for privatpersoner, sier Engene.

- Denne summen er utenfor rekkevidden for de aller fleste, legger han til.

- Vanlig med store summer
Engene sier det ikke er unormalt at militante grupper på Filippinene opererer med store løsepengesummer.

- Dette føyer seg inn i en rekke andre kidnappingssaker på Filippinene hvor det er fremmet krav som er forholdsvis astronomiske. Kidnappere har påstått at det har blitt utbetalt svimlende summer, men det er avvist fra myndighetenes side, sier han.

UD: Staten betaler ikke løsepenger
Utenriksdepartementet (UD) sier de er kjent med videoen, men understreker at det er uaktuelt å utbetale løsepengene.

- Dette er en kidnappingssak, og det er ikke naturlig at UD kommenterer saken fortløpende. Vårt hovedfokus er på de bortførtes liv og helse, og på arbeidet for å få dem frigitt. Både UD og ambassaden jobber kontinuerlig med saken, og vi har løpende kontakt med relevante lands myndigheter, herunder canadiske og filippinske, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen, til Nettavisen.

- Vi er kjent med videoen, men ønsker ikke å kommentere innholdet nærmere. Vår holdning til løsepenger er velkjent: Staten betaler ikke løsepenger, sier Andersen.

(Saken fortsetter under.)

56 år gamle Sekkingstad ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, fra Oceanview Marina på øya Samal sør på Filippinene natt til 22. september.

- De mener alvor
Sekkingstad trues i videoen av en mann med en stor kniv, men sier ifølge Bergens Tidende at han etter forholdene har det greit.

- Vær så snill, innfri kravene deres. De mener alvor og de er veldig farlige, sier Sekkingstad i det 90 sekunder lange videoklippet.

Sekkingstad og de øvrige gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS).

Ifølge asiatiske medier ledes den såkalte Tanum-fløyen av Muamar Askali. Gruppen er oppkalt etter en landsby i provinsen Sulu rundt 1.400 kilometer sør for Manila.

Muslimsk befolkning
Gislene holdes trolig fanget i Patikul-området på øya Jolo i Sulu-provinsen. Tanum-gruppen skal tidligere ha stått bak en rekke bortføringer, blant annet av de to tyske statsborgerne Stefan Viktor Okonek og Henrite Dielen i april. De to ble løslatt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort beløp i løsepenger.

Et flertall av befolkningen i Sulu-provinsen er muslimer og etterkommere av arabiske krydderhandlere som slo seg ned på øyene i det 15. århundre.

Helt siden Filippinene ble kolonisert av det katolske Spania for over 400 år siden, har dette ført til strid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.