RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekspert: – Utvilsomt mobilspionasje i Oslo sentrum

Tyske Karsten Nohl, som skal være en av verdens fremste eksperter på mobilovervåking, er ikke i tvil om at dette har foregått i stort omfang i Oslo sentrum.

Tyskeren går uten forbehold god for funnene Aftenposten gjorde under sitt arbeid med å avdekke mobilovervåking gjennom bruk av falske basestasjoner. Han har analysert datagrunnlaget og analyserapporten det britiske sikkerhetsselskapet Delma har laget for Aftenposten , og som i mars også ble oversendt Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Dette fremstår for meg som en IMSI-fanger. Den oppgir en falsk områdekode, og telefonen nektes tjeneste. Andre kjennetegn passer også med vår erfaring med IMSI-fangere, sier Nohl, som leder Security Research Labs i Berlin.

Etter nye analyser av dataene og målingene skriver Delma i rapporten at «målingene viste at mobilovervåking foregår i Oslo by» og at «rapporten inneholder bevis på monitorering og grunnlaget er ubestridelig».

Sikkerhetsekspertene bak analysen har blant annet jobbet for FN og bistått britisk politi og domstoler i en lang rekke kriminalsaker.

– PSTs etterforskning har ikke avdekket funn av IMSI-fangere i det innhentede materialet, sier politiadvokat Signe Aalling.

– Vi vil påpeke at innholdet i tidligere mottatte rapporter baserer seg på mangelfullt informasjonsgrunnlag, på feiltolkninger av egne målinger og for lite kompetanse på området generelt, sier Aalling.

Hun legger til at målinger firmaet har gjennomført kun er utført i 2G-nettet, mens det meste av kommunikasjonen i Oslo-området foregår i 3G- og 4G-nettene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere