Ekspert advarer mot bombing av oljeanlegg i Syria og Irak

Bombing av IS-kontrollerte oljeinstallasjoner i Syria og Irak vil kunne virke mot sin hensikt, advarer forskeren og forfatteren Hassan Hassan.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=3f6I22ZyjqkL-idIMKblNd-2nw6r8JqWmOm2F8qxKmkqVAc9U79g-_ZqpD_qgVJ8D_8ucR-4CSIMr7EaY9w1TMsnRmQudXRf&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

– Innbyggerne i området trenger olje for å dekke helt grunnleggende behov. Dersom man tar oljen fra dem, vil de enten ende opp som flyktninger eller slutte seg til IS, for de trenger en inntektskilde, sier Hassan, som er knyttet til den britiske tankesmia Chatham House og en av forfatterne bak boka «ISIS: Inside the Army of Terror».

I videoen øverst i artikkelen kan du se russiske styrker som bomber et IS-kontrollert oljeraffineri.

Han advarer derfor mot utilsiktede følger av å bombe infrastrukturen i de IS-kontrollerte områdene, først og fremst oljeinstallasjoner, rørledninger og tankbiler.

– Dette vil i liten grad svekke IS. Ved å heve innsatsen på denne måten, vil situasjonen bli forverret, mener han.

«En dråpe i havet»

En opptrapping av bombingen, som er Frankrikes svar på terrorangrepene i Paris, vil også føre til sivile tap, noe som også kan bidra til å øke oppslutningen om IS, tror Hassan.

– Frankrike ønsker å vise sin egen befolkning at de er mektige, men jeg antar at grunnen til at amerikanerne ikke har bombet disse målene tidligere, er at de ligger i boligområder eller at de er problematiske på annet vis, sier Hassan.

Militærhistorikeren Michel Goya, som er tilknyttet Sciences Po ved Universitetet i Paris, stiller også spørsmål ved effekten av bombingen som nå pågår. Frankrikes bidrag kaller han «en dråpe i havet».

– Dersom disse angrepene skal bli mer effektive, må de også inkludere kamphelikoptre, infanterisoldater og spesialstyrker, sier Goya.

160 russiske IS-krigere drept

Rundt 160 russere som kriget for den militante islamistgruppen IS, er drept i Syria, ifølge Russlands viseutenriksminister.

Av rundt 2.700 russere som kjemper i Syria, har 73 returnert og blitt tiltalt, mens 36 er pågrepet, sier viseutenriksminister Oleg Syromolotov ifølge russiske nyhetsbyråer.

Russland innledet i september luftangrep mot IS-mål for å støtte president Bashar al-Assads styrker.

Russlands president Vladimir Putin har sagt at russiske luftangrep skal trappes opp etter at den russiske etterretningssjefen fastslo at det var en bombe som førte til at et russisk fly styrtet i Egypt i slutten av oktober. Alle de 224 menneskene om bord mistet livet.

IS hevder å stå bak, men russiske myndigheter har foreløpig ikke sagt om de mener det er riktig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.