Fredag morgen ble det bekreftet 750 tilfeller av smittetilfeller av koronaviruset i Norge. Ifølge VG og Worldometer, der sistnevnte består av en gruppe uavhengige utviklere, forskere og frivillige som tilbyr global statistikk i sanntid, er tallet fredag ettermiddag oppe i 873.
377 er smittet i Østerrike og 127 er smittet i Italia. 156 er smittet i Norge.
I 182 tilfeller er det ikke presisert fra FHI eller kommunen hvor personen er smittet.
Se video med mer informasjon om symptomene.
Følg utviklingen av koronaepidemien i Nettavisens studio.
Les også: Her er alle korona-tiltakene
Informasjon for befolkningen
INFORMASJON FRA FOLKEHELSEINSTITUTTET:
Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på disse sidene og helsenorge.no
Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015 som har åpent hverdager 08-18 og helger 10-16.
Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din.
Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring legevakten på 116117.
- Koronavirus gir ofte feber og tørrhoste
Universitetene i Oslo og Bergen, legevakten i Oslo, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har også opplyst til Nettavisen at de har fått en rekke henvendelser fra personer som lurer på hvilke symptomer de skal se etter.
Se alle symptomene under:
Les også: Solberg varsler tiltak: - De mest inngripende vi har hatt i fredstid
Det har også vært spørsmål fra publikum om hva som skiller symptomer på korona, influensa og en forkjølelse. Nettavisen har samlet informasjon fra WHO, CDC og andre kilder, i et skjema (se under) og kontaktet en ekspert for å forklare hvordan man kan finne ut om man er koronasmittet.
Les også: Full forvirring rundt Norge - Serbia
Vi har også spurt eksperten om folk flest selv kan finne ut av om de er koronasmittet.
- Kan du hjelpe oss å forklare hva som er symptomene på de ulike sykdomsforløpene, korona, influensa og forkjølelse?
- Forkjølelsesvirus har kort inkubasjonstid på ett til to døgn og gir rennende nese, ofte sammen med sår hals. I sjeldnere tilfeller får man også feber. Men det finnes varianter som gir influensalignende symptomer med feber, tørrhoste og muskelverk, sier førsteamanuensis ved institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, Svein Arne Nordbø, til Nettavisen.
- Det nye koronaviruset gir ofte feber og tørrhoste, og de alvorlige tilfellene er preget av pusteproblemer som sjelden forekommer hos pasienter som er forkjølet eller har influensa.
Nordbø har også gått gjennom skjemaet med symptomer som Nettavisen presenterte for ham, og bekrefter de ulike symptomene for sykdommene.
Les også: Vil stanse alle cruiseskip på vei til Norge
KOMMENTAR: Nå trenger vi politisk handlekraft mot korona - ikke partipolitisk kjekling
Nordbø understreker at det kan være vanskelig å skille mellom de nevnte sykdommene hvis symptomene er lite fremtredende.
- Er det noen av symptomene som kan utelukke noen av sykdommene?
- Nei. Sikker diagnose kan kun diagnostiseres ved å påvise viruset i prøver fra luftveiene, sier Nordbø og nevner dype neseprøver og/eller halsprøver.
Les også: Avdelingsleder ved sykehus: - Smitten er allerede løs i Oslo
Ekspert advarer
FHI bekreftet på en pressekonferanse onsdag at det er gjennomført over 8000 koronatester i Norge de siste ukene. I tillegg er det tidligere i uken gjort kjent at det er en beredskap på at 22.000 nordmenn kan trenge bli lagt inn på sykehus.
På det meste kan det være snakk om 1700 samtidige sykehusinnleggelser. Ifølge FHI er det anslått at én av fire som legges inn på sykehus vil bli underlagt intensivbehandling. Dette utgjør 5500 personer. Ifølge NTB er det 600 personer som kan få intensivbehandling samtidig.
Les også: Nå er pensjonen din mindre verdt - dette er det dummeste du kan gjøre (+)
Onsdag uttalte også FHI at det kan bli knapphet på koronatester. Samtidig er det altså mange som gjør søk på nett med tanke på symptomer.
Fakta om telefonnummer for henvendelser om koronaviruset
Nasjonale nummer:
* Helsedirektoratets informasjons telefon: 815 55 015
* Nødnummeret 113 og legevakten 116 117 skal ikke benyttes til generelle spørsmål om koronaviruset
Kommunale nummer:
*Bergen: 55 56 77 00 (8-21 hverdager, 9–17 lørdag og søndag)
* Bodø: 75 59 33 10 (10–18)
* Bærum: 67 50 59 99/ [email protected].
* Drammen: 32 25 41 78
* Fredrikstad og Hvaler: 69 38 11 08
* Haugesund: [email protected]
* Indre Østfold: 477 80 110 (10-21 hverdager, 12–18 lørdag og søndag)
* Karmøy: 52 81 23 60/[email protected]
* Kristiansand: 948 09 041 (10-15 hverdager)
* Moss, Vestby, Våler og Råde: 404 04 919 for mistenkt smittet. (08–20)
* Nord-Fron: 480 75 383
* Oslo: 21 80 21 82, for mistenkt smittet. (12-21 hverdager, 12.30-19.30 lørdag og søndag)
* Sarpsborg: 902 62 442 (08–23)
* Sel: 46863167/46908342
* Stavanger og Sandnes: 51 50 72 20 (9-18 hverdager, 10–16 lørdag og søndag)
* Sola: 51 91 40 30
* Trondheim: 905 09 052 (8-19 hverdager)
* Volda: 970 11 773 (12-15 hverdager)
- Hvilke råd vil du gi til dem som driver med egen-/fjerndiagnostisering, for eksempel ved søk på nettet?
- Ikke stol på fjerndiagnostisering med mindre man har sendt inn en prøve for påvisning av virus i nese eller hals. De viktigste indikasjonene for å ta prøve fra luftveiene er utenlandsreise eller kontakt med personer som har fått påvist koronavirus.
- Kvaliteten på såkalte hurtigtester som tilbys er også høyst usikker og frarådes. Det er viktig at det er en fagperson som vurderer resultatet. Det er mange såkalte hurtigtester for koronasmitte som dukker opp på nettet fordi det alltid noen som vil sko seg på epidemier.
Les også: Erna Solberg ber om nasjonal dugnad: - Vi kan ikke sette hele Norge i karantene
Nordbø frykter også at hurtigtester kan gi falske testsvar.
- En fare med hurtigtester er at de har for lav sensitivitet, og de kan gi falske positive resultater for koronasmitte uten at det er reelt. Jeg vil advare mot hurtigtester og å diagnostisere seg selv for koronavirus.
- Hvilke råd vil du gi til dem som mistenker koronasmitte, basert på symptomlisten?
- Ring den lokale legevakten for råd eller avtale om prøvetaking. De vil være oppdaterte på gjeldende indikasjoner for å teste seg.
FHI: - Vanskelig å vurdere symptomer selv
En rekke arrangementer er blitt avlyst, folk har hamstret mat i butikkene og apotek er blitt tømt for desinfiserende middel. Onsdag ettermiddag ble det også klart at Oslo hever beredskapsnivået og forbyr arrangementer.
Virusutbruddet har ført til folketomme kantiner og avlyste møter på flere norske arbeidsplasser. Men mange går fortsatt på jobb som normalt. Samtidig uttaler fremtredende leger til Dagbladet at de mener Norge er i en krisesituasjon.
Onsdag ble det også meldt om det første koronadødsfallet i Sverige. Norske myndigheter uttalte også at de forventer koronadødsfall i Norge den kommende tiden.
FHI advarer mot hjemmediagnostisering.
- Når det gjelder å vurdere symptomer er det vanskelig fordi de aller fleste vil få milde symptomer som ligner på vanlig forkjølelse. Noen får litt mer alvorlige symptomer som kan ligne på influensa. Det å skille mellom forkjølelse og influensa, rent klinisk, uten å en test, kan i tillegg være vanskelig, sier områdedirektør i FHI og professor, Geir Bukhol, til Nettavisen.
- Vi vet også at det tilbys tester som kan brukes hjemme. Noen av disse testene har vi under vurdering for å se hvor gode og pålitelige de er.
Bukholm understreker at det foreløpig ikke er funnet noen holdbare hjemmetester.
- Vi kjenner ikke til hvor sensitive eller nøyaktige disse testene er. Jeg tenker det vil være farlig for pasienter å trekke konklusjoner ut av en hjemmetest som ikke er kvalitetssikret.
Les også: Sporveien stenger første dør på trikken
Slik smitter koronaviruset
På Folkehelseinstituttet (FHI) sine hjemmesider forklarer de følgende om smittemåte for koronaviruset:
«Smittemåten er hovedsakelig dråpe- og kontaktsmitte som for andre koronavirus, men man har også påvist viruset i avføring (feces). Kunnskap om smittevei er imidlertid begrenset siden dette er et nytt virus, så egenskaper til nært beslektede koronavirus legges til grunn for rådene.»
FHI skriver også at sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person på tre måter:
- Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
- Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
- Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.
Slik forebygger du smitte
På hjemmesidene til Helse Norge kommer myndighetene med følgende råd for å forebygge smitte:
- Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
- Hold minst én meters avstand til personer som hoster.
- Hoste inn i et papirlommetørkle som du kaster. Deretter må du vaske deg på hendene.
- Hvis du ikke har et papirlommetørkle, bør du hoste i albukroken slik at du ikke sprer dråper ut i lufta.
- Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.
- Du kan også bruke et desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol, hvis du ikke har såpe og vann tilgjengelig.
- Finn alternativer til håndhilsing og klemming.
Det er også viktig at hver enkelt følger med og oppdateres seg på informasjon som gis av lokale og nasjonale myndigheter.
Tirsdag og onsdag presenterte både Bergen kommune og Oslo kommune restriksjoner som vil påvirke befolkningen.