Onsdag kveld ble det avslørt i et TV 2-intervju at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) hadde brukt den kinesiske appen TikTok én måned på sin jobbtelefon i fjor høst.

– Men nå er det så mange spekulasjoner – som jeg opplever at går utover det som det er grunnlag for – at jeg vil avklare at jeg hadde TikTok på min ugraderte tjenestetelefon fra månedsskiftet august/september i høst til en av de første dagene i oktober, sier Mehl til TV 2.

Ugradert og gradert tjenestetelefon

Maria Bartnes er forskningssjef ved SINTEF Digital med en doktorgrad i informasjonssikkerhet. Hun forklarer hva som er forskjellen på en gradert og en ugradert tjenestetelefon.

– En gradert tjenestetelefon er en telefon som er godkjent for bruk til informasjon som er gradert i henhold til sikkerhetsloven. Det kreves egne systemer og nettverk for kommunikasjon som gjelder gradert informasjon, sier eksperten til Nettavisen.

Og hun fortsetter:

– En ugradert tjenestetelefon er en jobbtelefon som man i utgangspunktet også vil bruke på privaten. På disse telefonene kan vi ha masse apper uten at vi forstår bruksvilkårene i disse appene. Bruksvilkårene er først og fremst laget for juridiske eksperter, og mange apper henter ut mye mer informasjon enn det som gir «mening» for deg og meg.

Gi fra seg informasjon

Bartnes understreker at hun ikke kjenner godt nok til appen TikTok, men forteller på generelt grunnlag at en kinesisk app vil være pliktig til å dele informasjon overfor myndighetene, hvis de ber om det.

– Det er massevis av data som også går til amerikanske selskaper, når vi har lastet ned amerikanske apper på telefonen vår. Men USA har vi i hvert fall et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Det har vi ikke med Kina, som vi vet er aktive på å hente ut informasjon. Kina og Russland har også en etterretningslov som sier at selskap og enkeltpersoner «oppfordres sterkt» til å dele ut informasjon, og når slike forespørsler kommer, kan myndighetene be om mer enn det vi liker å tenke på, forteller forskningssjefen.

Les også: - Last ned TikTok dersom du vil ha din private informasjon i hendene til det kinesiske kommunistpartiet

TikTok er en av verdens mest populære apper med over to milliarder nedlastinger. Den brukes for å dele alt ifra dansevideoer til hva man ellers gjør i hverdagslivet sitt. Appen har imidlertid en kontroversiell side, siden den eies av det kinesiske selskapet ByteDance. Selskapet har blitt kritisert av vestlige land over økt bekymring over hvor mye brukerdata den kinesiske staten har tilgang til.

Reglene endrer seg

Eksperten ønsker ikke å skylde konkret på justis- og beredskapsministeren i dette tilfellet ved å kalle det «uansvarlig». Bartnes er mer opptatt av å se på det større bildet.

– Det er vanskelig å ha oppdaterte råd til enhver tid om hvilke apper en kan bruke. Nye apper kommer hver uke, og det er ikke alltid lett å vite hvem som egentlig eier selskapet som står bak. I noen tilfeller er det åpenbart, i andre tilfeller er det ikke det. En enkelt ansatt kan iallfall ikke ha eneansvaret om å gjøre en vurdering av hvilke apper som er ok og ikke. Til det kan konsekvensene av feilvurderinger være for store, understreker Bartnes.

Mehl har sagt at hun ikke ble frarådet fra å laste ned appen av kolleger i departementet, og at hun heller ikke fant noen råd som ba henne la være etter å ha satt seg inn i rådene for bruk av tjenestetelefoner. Hun bekrefter også at hun har flyttet en rekke apper, som TikTok, over til en separat mobiltelefon for å slippe å ha dem på tjenestetelefonen. Mehl sier at hun gjorde dette på eget initiativ i oktober i fjor.