Tirsdag skriver britisk etterretning at russerne har flyttet KILO-klasse ubåter fra Krim til russisk territorium, nærmere bestemt til den russiske havnebyen Novorossijsk i Krasnodar Krai. Denne forflytningen er på drøye 45 mil, og kommer på et tidspunkt etter at den russiske flåtens hovedkontor og deres flybase på Krim har blitt angrepet av ukrainske styrker de siste to månedene. Tilbaketrekningen er imidlertid ikke bekreftet fra russisk side.

Siste nytt om Ukraina-krigen her

– Å garantere Svartehavsflåtens base på Krim var sannsynligvis en av Russlands president Vladimir Putins motivasjoner for å anneksere halvøya i 2014. Basesikkerheten har nå blitt direkte undergravd av Russlands fortsatte aggresjon mot Ukraina, er noe av det britisk etterretning skriver i rapporten sin.

Missilkapasitet

Tilbaketrekningen kommer også på et tidspunkt da ukrainske styrker ikke bare har angrepet Krim, men også da de har klart å frigjøre flere byer i Ukraina.

– KILO-ubåtene er en viktig strategisk kapasitet. De er noe av det mest fryktede russerne har med missil-kapasiteten. Det at de gjør dette nå er nok for å beskytte kapasitetene sine bedre med luftvern, og de er bedre beskyttet på russisk territorium. Det er mindre sannsynlig at de blir angrepet i Novorossijsk, sier Røseth til Nettavisen.

Eksperten forteller at KILO-ubåtene har avfyrt kryssmissiler aktivt helt siden starten av Russlands invasjon 24. februar.

Tror ikke Krim er mer utsatt

I sommer sto ukrainske styrker bak en rekke angrep mot russiske baser på Krim-halvøya. Røseth tror imidlertid ikke at Krim vil bli «lettere» å angripe nå som ubåtene har flyttet på seg.

– Ukrainerne har ikke noe flåte for øyeblikket som kan true Svartehavsflåten. Det er en viktig endring i den grad at russerne ikke synes lenger det er trygt nok å ha ubåtene i Sevastopol, men det som skjer nå er mer symbolsk. KILO-ubåtene er utstyrt med Kalibr-missilet som er et kryssermissil med en rekkevidde fra 20 til 250 mil. Disse missilene vil uansett nå over Krim, sier eksperten.

– Hva får russerne ut av å ha ubåtene i Novorossijsk som er på russisk side?

– Det blir tryggere for dem å transportere og losse missiler, når de er på russisk side og slipper å frakte på den mer sårbare broen over Kertsj-stredet. Forsyningslinjene er større med jernbanen til Novorossijsk. Da går det raskere å forsyne ubåtene, og når de forlater Novorossijsk er det fortsatt like vanskelig å ta ut ubåtene, siden de tross alt er neddykket, svarer Røseth.

Hevder at soldater er i panikk

De siste ukene har ukrainske styrker gjennomført en motoffensiv øst i Ukraina, noe som har gitt hodepine for Kreml. Nå hevder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at flere russiske soldater har blitt rådville.

– Okkupantene er tydeligvis i panikk, sa Zelenskyj i sin daglige videotale, sent mandag kveld.

Han la til at fokus nå blir på hurtighet i frigjorte områder, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Hurtigheten i våre styrkers fremrykking. Hurtigheten i gjenopprettelse av normalt liv, sa presidenten videre i videotalen sin.

Zelenskyj hintet også om at han kan komme til å bruke sin videotale til FNs hovedforsamling onsdag, til å oppfordre til fortgang i levering av våpen og annen hjelp til Ukraina.