Mandag ettermiddag/kveld var Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger og Workplace nede i store deler av verden i nærmere syv timer.
– Kortsiktig er dette ille for Facebook, men utover det tror jeg dette er verst for stoltheten til FB-sjef Mark Zuckerberg. Han har lovet at Facebook skal bli så bra at det aldri er nede, sier Hans-Petter Nygård-Hansen. Han er kommunikasjonsrådgiver og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.
Facebook har vært svært sparsomme med informasjon om hva som ligger bak nedetiden.
– Det er typisk for Facebook. FB-folk er ikke de mest sosiale. De snakker gjerne om åpenhet, transparens, ærlighet og tydelighet, men de etterlever det ikke selv. Det er nok mange toppledere rundt i verden som ville håndtert dette annerledes, mener Nygård-Hansen.
LES MER: Facebook-varsler med sterke beskyldninger på «60 minutes»
Han mener man burde kunne forvente en mer tydelig beskjed om hva som skjer.
– I 2019 var FB nede i nesten ett døgn. Da sa de det skyldtes en serverkonfigurasjonsfeil, den unnskyldningen kjøper ikke jeg. Et så stort selskap har backup av dataene sine i tilfelle noe går galt, sier Nygård-Hansen.
Han tror vi aldri vil få vite akkurat hva som forårsaket nedetiden, verken den i 2021 eller den i 2019.
– Alt blir selvsagt spekulasjoner, men man vil helst ikke innrømme hacking. Hvis de sier at de har vært nede på grunn av hacking blir det en 1-0 seier til hackerne, mener Nygård-Hansen.
Ifølge Reuters, skal Facebook ha en DNS-feil. DNS har som oppgave å koble webadressen til Facebook til de riktige serverne på internett.
Taper mye penger
– Facebook har vært nede av og til før også, men ikke alt på en gang slik som nå, sier Øyvind Solstad. Han er leder for sosiale medier i VY og har bakgrunn fra blant annet VG og Hurtigruten.
Han sier selskapet er nødt til å tape mye penger på nedetiden.
– De er et globalt selskap som har aktivitet døgnet rundt, de taper nok masse penger på dette, sier Solstad.
Da USA-børsen stengte mandag kveld hadde Facebook-aksjen falt 4,89 prosent. Det tilsvarer rundt 60 milliarder kroner.
New York Times melder at Facebook-ansatte ikke kommer seg inn i bygget på grunn av DNS-feilen.
– Det er krise hvis de må inn for å fikse noe, sier Solstad.
– Kan ta tid
Teknologiekspert Magnus Brøyn sier til Nettavisen sier det er umulig å si hvor lenge Facebook vil være nede.
– Det gjenstår å se hvor lenge dette varer, men hvis jeg hadde sittet å ventet på at Facebook skulle komme opp igjen, hadde jeg nok heller gått å lagt meg. Det kan ta tid, men jeg er ikke overrasket om det er oppe igjen i morgen tidlig, sier han til Nettavisen.
Brøyn sier han selv opplevde at de ulike Facebook-tjenestene var nede i flere timer for noen år siden, men at den hendelsen var ulik den vi har sett i dag.
– Jeg var på vei til en stor TEK-konferanse i USA for noen år siden, og da var en rekke av de samme tjenestene nede i flere timer. Det var da ikke snakk om en global hendelse, men kun deler av verden som var rammet. Dagens tilfelle tyder på at dette er verdensomfattende, sier teknologieksperten.
Han tror ikke nedetiden vil få noen konsekvenser for Facebook og dets plattformers popularitet blant brukerne.
– Normalt så får dette stor oppmerksomhet når det inntreffer, så viser det seg erfaringsmessig at det er relativt fort tilgitt og glemt. Brukerne har en tendens til å være tilbøyelige til å forstå at dette er en del av den digitale sårbarheten, sier han.
Han påpeker at slike hendelser kanskje gjør forbruker oppmerksom på hvor avhengig man er av disse plattformene i hverdagen.
– Det har vært hendelser tidligere, noe vi alle har lært å kjenne og leve med med tanke på den digitale hverdagen og økonomien. Når vi mister muligheten til å interagere og kommunisere, oppdager mange hvor viktig dette faktisk er. Man blir også oppmerksom på hvordan man bruker disse appene og tjenestene, sier Brøyn.
– Neppe noen som har dratt ut stikkontakten
Brøyn understreker at det er alt for tidlig å slå fast hva som er årsaken til at tjenestene gikk ned, men at de ulike årsakene til noe slikt kan være mange.
– Det er neppe noen som har dratt ut stikkontakten på en serverpark, så det gjenstår å se om det skyldes hærverk, utpressing eller om det er et forsøk på ramme en stor aktør ideologisk eller anarkistisk. Det er umulig å si, og på nåværende tidspunkt blir det bare spekulasjon, sier han.