RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekspert mener TV 2-serie skaper Russland-frykt


Forfatter og Russland-kjenner Peter Normann Waage mener TV 2s TV-serie «Okkupert» gir nordmenn Russland-fobi og at serien derfor er er direkte usmakelig.
Forfatter og Russland-kjenner Peter Normann Waage mener TV 2s TV-serie «Okkupert» gir nordmenn Russland-fobi og at serien derfor er er direkte usmakelig.
Russland-kjenner Peter Normann Waage mener «Okkupert» forsterker demoniseringen av Russland og den norske fobien mot nabolandet i øst. – Direkte usmakelig, sier han om TV-serien.

I TV 2-serien som hadde premiere sist søndag er Norge styrt av Miljøpartiet De Grønne, som legger ned oljeindustrien. EU ber Russland bryte inn for å gjenopprette de sårt tiltrengte olje- og gassleveransene, og regjeringen i Norge spiller på lag for å bevare freden.

– En slik framstilling av Russland er det siste et tiltakende anstrengt forhold mellom Norge og Russland trenger. Det skapes en stemningsbølge som bygger opp under Russland som en fiende, sier Waage til Klassekampen.

Forfatteren og Russland-kjenneren mener «Okkupert» er en del av en lang rekke uheldige uttalelser og hendelser som peker i en retning av å styrke bildet av Russland som en trussel.

– Russland er ingen trussel mot Norge, slår Waage fast.

Manusforfatter og regissør for «Okkupert», Erik Skjoldbjærg, mener på sin side at serien gir et langt mer nyansert bilde av russerne enn at de bare er «den store stygge ulven».

– Det dramaturgiske utgangspunktet er at de både er fremmede og like oss. De er et broderfolk som vi har mange fellestrekk med. Men de er store, og vi er små, sier Skjoldbjærg til Klassekampen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere