Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert om overgrep mot barn: - Oppgitt over politikere som ønsker å score billige poeng på høyere straffer

- Økt straff er ikke viktig, dette vil forebygge overgrep mot barn, mener advokat.

- Jeg er litt oppgitt over politikere som ønsker å score billige poeng på høyere straffer. Man får ikke færre overgrep med økt straffenivå. Der man må sette inn ressursene, er på avdekking av overgrep. Skal man få ned antall overgrep mot barn, må man øke risikoen for å bli tatt.

Det sier advokat Lars Due-Tønnessen, som er spesialrådgiver for Redd Barna.

Torsdag ble det kjent at den danske justisministeren Søren Pind, ønsker å øke straffenivået for overgrep mot barn.

Frykter mest å bli avslørt

Due-Tønnessen, som har tidligere jobbet som advokat gjennom Advokatfirmaet Stabell & Co, vet av erfaring at strafferammen ikke er viktigst for personer tiltalt for overgrep.

- Det som betyr noe, er å bli dømt. Stigmaene rundt det å være interessert i barn på et seksuelt nivå, er veldig sterke. Frykten for veldig mange ligger i å bli avslørt, og å måtte innrømme dette. Det kan også føre til at man mister jobben, familien, og at man ikke lenger får være sammen med barna. Det er konsekvenser som er langt verre enn om man får ett år mer i fengsel, sier Due-Tønnessen.

Due-Tønnessen sier også at Norge trenger en sikkerhetsventil der personer kan få hjelp for sin pedofile legning.

- Vi ivrer etter å få en anonym tjeneste der man kan ringe inn, og som raskt kan koble dem til et hjelpeapparat. Veldig mange av disse overgriperne har vært bekymret for sin egen legning på forhånd. De vet det er feil, og vet de trenger hjelp, men det finnes ikke. Går man til sin fastlege vil man fort blir stemplet pedofil. Hjelp finnes, men i dag er det lang ventetid, sier han.

Straffenivå har økt

Due-Tønnessen sier at straffene for overgrep mot barn har økt de siste årene. Det skyldes ikke først og fremst politiske signaler, men at domstolen har blitt mer bevisst på hvilke skader overgrepene påfører barn og unge.

- Vi har horrible eksempler fra ganske få år tilbake, der retten la til grunn at det var en viss grad av frivillighet fra barnets side, og ga lavere straff. Det ser vi mindre av nå.