Siden midten av forrige uke har den ukrainske storbyen Kherson vært en stor del av nyhetsbildet. På onsdag beordret Russland tilbaketrekningen fra byen, før Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, erklærte at byen var gjenerobret forrige fredag.

Den danske forskeren Niels Bo Poulsen, som har russisk militærhistorie og landets sikkerhetspolitikk som spesialfelt, sier at Russlands tilbaketrekning er nøye planlagt og at taktikken de bruker er sett flere ganger tidligere i krigføring.

– Det er helt etter læreboka. Russerne har alltid brukt dette trikset når de trekker seg tilbake, sier Poulsen til danske TV 2.

– Skal ikke tilbake

«Trikset», eller taktikken, som Poulsen sikter til handler om at russerne ødelegger store deler ukrainsk infrastruktur mens de trekker seg tilbake.

Talsmannen for myndighetene i byen, Jurij Sobolevskyj, sier at til BBC at de fleste husene mangler elektrisitet eller vann og problemer med gassforsyningen.

– Man sliter ut den ukrainske befolkningen, fordi de rett og slett er så dårlige levekår. Det sier noe om hvor brutalt Russland fører denne krigen.

I tillegg til ting som vann, elektrisitet og gass er også bruer og veier ødelagt av russiske styrker som trekker seg tilbake.

– Dette er typisk noe man gjør når man ikke skal tilbake til et område, sier han.

Brutal vinterkrig

Flere ganger har eksperter uttalt at Russland vil bruke den harde vinteren som står i vente til sin fordel.

– De kommende månedene blir vanskelige. Putins mål er å etterlate et kaldt og mørkt Ukraina denne vinteren, sa Jens Stoltenberg på et pressetreff med Nederlands utenriksminister Wopke Hoekstra og forsvarsminister Kajsa Ollongren mandag ettermiddag.

Kherson var en av byene som falt tidligst under Russlands invasjon, allerede i krigens første uke, og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Kristian Åtland, sier den var okkupert i åtte og en halv måned

– Bildet som avtegner seg i de frigjorte delene av Kherson fylke, er mye av det samme som har vist seg i andre gjenerobrede områder i Ukraina. Det som har foregått under den russiske okkupasjonen er forferdelige ting. Det er grove forbrytelser begått av russiske soldater.

Flere ukrainere i Kherson, som Reuters har snakket med, forteller om torturen de ble utsatt for av russiske styrker. 65 år gamle Vitalij Serdjuk forteller at de brakk fingrene hans, mens Aljona Laptsjuk forteller at de torturerte ektemannen hennes før de forlot ham for å dø.

– Zelenskyj sa på mandag at ukrainske etterforskere hadde funnet tegn på over 400 begåtte krigsforbrytelser i Kherson. Det er vilkårlige drap på sivile, det er funnet massegraver, torturkamre, tortur er jo som kjent brukt overfor sivile og militære. Det er spor av plyndring av private hjem, næringsbygg og industri-fasiliteter. Noe av det siste de gjorde i Kherson var å ta dyrene fra en zoologisk hage med seg til Krim, sier han.

– Forferdelige levekår

Russland sin taktikk skal være å sverte den ukrainske styresmakten ved å gjøre hverdagen tung og brutal for vanlige ukrainere, men Åtland tror ikke dette har effekten de håper på.

– Det er i tråd med det som er deres generelle strategi, de rammer sivile mål og særlig energirelatert infrastruktur. De bruker kulden som våpen for å gjøre Zelenskyj og den ukrainske ledelsen upopulær, men i praksis fungerer det stikk motsatt – folk hater bare Russland mer og slår ring rundt Zelenskyj.

Åtland forteller at Kherson by det bodde rundt 280.000 innbyggere før krigen startet, men at det nå er kun 80.000 igjen i byen.

– De som ble igjen har levd under forferdelige levekår. Det ukrainerne nå gjør er å gjenopprette lov og orden, for det har vært nærmest lovløst mens russerne har vært der, sier han.

– Overlykkelige

Nå som russerne har trukket seg ut av byen vil ukrainerne rydde miner og sette i gang med oppbygging av infrastrukturen, noe han forteller at de har vist seg å være svært gode på.

– De er overlykkelige over at Kherson er gjenerobret av Ukraina. Mange har ikke hatt kontakt med familie og venner på lang tid. Måten de ukrainske styrkene er blitt mottatt på i Kherson er bare ytterligere et insentiv for de som fortsatt skal frigjøre andre deler av landet, der sivilbefolkningen fremdeles lider under russisk okkupasjon og vilkårlig maktutøvelse.

Siden Russland invaderte Ukraina har flere tegn på krigsforbrytelser dukket opp i byer som er gjenerobret, mest kjent er kanskje funnene av massegraver i Butsja og Izium.

– Det virker å være en bevisst strategi fra Russland sin side, det er enormt mange historier om tortur, voldtekter og plyndring, og alt dette er jo krigsforbrytelser.

Veien videre

Åtland tror ikke de ukrainske styrkene vil fortsette sin offensiv over elven Dnipro med det første, men heller rette sitt fokus mot Zaporizjzja fylke og byen Melitopol.

– Det blir nok nøkkelen til å ta kontroll over landkorridoren mellom Donbas og Krim. Hvis Ukraina tar kontrollen der vil det være svært vanskelig for russerne og etterforsyne styrkene sine. Det kan kanskje være en nøkkel til å frigjøre hele Ukraina, som jo tross alt er deres endelige mål. Det er fortsatt for tidlig å si når, hvor og hvordan denne krigen kommer til å ende. Men momentumet er på Ukrainas side, og det å utnytte momentum er veldig viktig i krig, sier han.