Se video fra pressekonferansen i vinduet øverst!

Tegnell åpner torsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen med å fortelle at de i Sverige har en rolig utvikling av koronaviruset.

- Man kan forvente en viss økning, men vi har også økt antall prøver med 30-40 prosent. Den generelle spredningen i Sverige har stoppet ganske mye, forteller han.

Tegnell mener man heller ikke har sett effekten av at folk har begynt å returnere til sine arbeidsplasser enda.

Sverige har i den siste tiden likevel kommet i hardt vær, til tross for at mange andre land har hatt langt kraftigere økninger i smittetallet.

Flere epidemiologer rundt omkring i Europa tar nemlig til orde for at Sverige fortsatt gjør feil på ett punkt; munnbind.

- Her er jeg fullstendig uenig med Anders Tegnell, sier Antoine Flahault, professor i epdimeologi ved universitetet i Genève, til Svenska Dagbladet (SvD).

Sverige har ikke anbefaling om munnbind på kollektivtransport i rushtrafikken, slik det for eksempel er anbefalt i Oslo.

– Munnbind kan redde mange liv, sier Flahault til den svenske avisen.

Les også: Følg pressekonferanse om den norske koronasituasjonen torsdag 16.00

- Et av de viktigste tiltakene

Sverige er fortsatt det landet i Norden hvor flest mennesker har dødd som en følge av koronaviruset, men tidligere i uka kom det rapporter om større smitteutbrudd i både Norge og Danmark enn tidligere.

Katastrofeberedskapsavdelingen ved WHO har uttalt at det er «virkelig overdrevent» å kalle den svenske strategien uansvarlig.

Samtidig har flere og flere land begynt å gjøre som Sverige, og latt skoler, restauranter og butikker være åpne.

Men Flahault omtaler likevel munnbind-bruken i landet som en «alvorlig feil». Det er også David Nabarro, spesialrådgiver i WHO, enig i.

- Det er uheldig at man ikke bruker munnbind. Da fjerner man nemlig et av de viktigste tiltakene som beskytter oss mot smitte, sier han til SvD.

Lederen for det belgiske folkehelsebyrået, universitetsprofessor og virolog Marc van Ranst, mener også at «et land som Sverige» absolutt bør ha krav om munnbind på kollektiv transport.

Les også: Høie: - Dette må ta slutt

- Vi er i en annen fase

Tidligere i september uttalte Tegnell at Sverige ikke kommer til å endre rådene om bruk av munnbind med det første, men åpnet samtidig for at det kan ha betydning på lokalt nivå.

På torsdagens pressekonferanse ble Tegnell spurt om han tror økningen av smitte i andre land, og nedgangen i Sverige, betyr at svenskene har gjort det riktige. Epidemiologen mente de har hatt en annerledes utvikling.

- Det er vanskelig å si. Nedgangen kom senere i andre land. Vi er sannsynligvis i en annen fase. Vi må være nøye på å beholde anbefalingene våre. I tillegg har vi en annen situasjon i Sverige fordi vi ikke har kommet tilbake fra en total nedstenging, sier han.

- Vi får se på langsikt. Men hittil har det fungert bra at vi har beholdt de samme restriksjonene. Det er en modell som har fungert bra i Sverige, sier epidemiologen på spørsmål fra TV 2 om svensk strategi har vært bedre enn den norske.

- Må se hva som funket

Tegnell tror heller ikke det faktum at flere svensker har begynt å dra utenlands, i kombinasjon med stor smitte i flere land, har hatt for stor påvirkning nasjonalt.

- Så langt spores en veldig liten andel av smittetilfellene til personer som har vært i andre land, sier han.

Legen tror generelt at flesteparten av Sveriges innbyggere har innfunnet seg med at man må leve med koronavirusets restriksjoner en stund framover.

- Da ser vi mot oss selv og ser hva som hva har fungert og hva som ikke har fungert.

Torsdag er det kun registrert et dødsfall det siste døgnet, noe som gir totalt 5843 døde i Sverige.

86.194 personer har hittil fått påvist smitte, inkludert 314 det siste døgnet.

13 personer er for øyeblikket under intensivbehandling. Det er samme tall som på tirsdag.

Les også: Sverige: - Registrerer at det er en vanskelig situasjon i Norge