Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert slår Kina-alarm: – Muligheter for 3. verdenskrig

Kina vil ha den militære kapasiteten til å gjennomføre full invasjon av Taiwan i 2025, sier Taiwans forsvarsminister Chiu Kuo-cheng, ifølge Reuters. Det skremmer en australsk ekspert.

Uttalelsen kommer etter at Taiwan på fire dager registrerte nesten 150 kinesiske fly i sin luftforsvarssone, skriver nyhetsbyrået.

Forsvarsministeren sier forholdet til Kina nå er på sitt verste på 40 år. Kinesiske flyginger inn i Taiwans luftforsvarssone pleide å være sjeldent, men de har de siste årene blitt vanligere og vanligere.

Les også: Kina har verdens største krigsmaskineri – men det er noe annet som skremmer USA mer (+)

– En mulighet

Kinas inntreden i det taiwanske luftrommet får ekspertene til å tenke at en 3. verdenskrig nå er en «sterk» mulighet. Det har også ført til at Taiwan har bedt om hjelp fra Australia.

– Det er en mulighet. Vi bør ikke tulle bort at den slags stormaktskonflikter ikke kan skje, sier senioranalytiker fra Australian Strategic Policy Institute (ASPI), Malcolm Davis, til Sky News.

Les også: - Kina tar grep for å sikre seg mot amerikansk overraskelsesangrep

Taiwans utenriksminister, Joseph Wu, fortalte australske medier forrige helg at de kanskje kom til å trenge Australias hjelp.

– Vi vil gjerne utveksle sikkerhet eller etterretning med andre likesinnede partnere, inkluderte Australia, så Taiwan er bedre forberedt på å håndtere krigssituasjonen, sa han.

Diskusjoner

Videre fortalte Wu at de to landene har diskutert med hverandre privat «ganske lenge», og at Taiwan både forstår og setter pris på den australske støtten.

Kina og Taiwan skilte lag i 1949 da kommunistene festet grepet om Fastlands-Kina. Myndighetene i Beijing betrakter Taiwan som en utbryterrepublikk og gjør krav på øya.

Les også: Brutalt ærlige forsvarstopper: - Trump-avtalen banet vei for fullstendig kollaps

Siden 1971 har styret i Beijing vært anerkjent av FN som Kinas rettmessige regjering. Kun et fåtall land anerkjenner Taiwans suverenitet. Norge har anerkjent Folkerepublikken Kina siden 1950.

USA hardt ut

USA gikk søndag hardt ut mot Kina å ha gjennomført «provoserende og destabiliserende» militære handlinger nær Taiwan.

I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet heter det at USA er dypt bekymret over Kinas provoserende militæraktivitet nær Taiwan.

Kinesiske kampfly og bombefly foretok lørdag den hittil største krenkelsen av taiwansk luftforsvarssone.

– Denne atferden er destabiliserende, øker faren for feilbedømming og undergraver regional fred og stabilitet, heter det.

Franske senatorer på besøk

En gruppe franske senatorer, ledet an av en tidligere forsvarsminister, ankom onsdag Taiwan. De skal møte president Tsai Ing-wen, tross sterk misnøye fra Kina.

Kina er imot at Taiwan skal ha noen slags form for diplomatiske relasjoner, og har aggressivt forsøkt å overtale politikere til å ikke besøke øya de siste årene.

Den kinesiske ambassaden har advart mot at det franske besøket ville være skadelig for interessene til Kina, forholdet mellom Kina og Frankrike og også Frankrikes omdømme.

Les også: Nord-Koreas missiltest vekker oppsikt: - Hvis dette faktisk stemmer, kan det endre hele maktbalansen

Fransk UD har avfeiet protestene, og anført at senatorene selv kan velge hvor de vil reise.

Delegasjonen møter Tsai torsdag, før de vender snuten hjem lørdag, ifølge det taiwanske utenriksdepartementet.

– Senatorene kommer på besøk tross trusler fra den kinesiske ambassadøren til Frankrike, og viser slik sin standfattige forpliktelse til friheten og demokratiets ånd, heter det i en uttalelse fra departementet.

Kinas ambassadør skrev til lederen av den franske delegasjonen, Alain Richard, i februar. Da het det at besøket «åpenbart bryter med prinsippet om ett Kina, og sender feil signal til separatistiske krefter i Taiwan».