Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert: Slutt å mate fuglene etter påske

I Sør-Norge bør man slutte å mate fuglene etter påske. Mates fuglene etter det, kan det gjøre mer skade enn godt. I nord kan man fortsette noen uker til.

Problemet er at fuglene kan tro det er nok mat i naturen og begynner å hekke for tidlig, skriver NRK.

Les også: Her har fuglebestanden kollapset. Nå sier forskere at de har funnet årsaken

– Da kan de legge egg mye tidligere enn de bør, slik at når ungene klekker, er det snø, dårlig vær og ikke noe særlig larveutvikling, sier fugleekspert Trygve Slagsvold, professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

– Vi må liksom ikke trigge fuglene til å starte før de egentlig finner på det selv. Ved å gi dem mat, bidrar vi til det, forklarer han.

Les også: Se kjendisenes private korona-påskebilder

Å mate fugler om vinteren er positivt, men så fort våren kommer, bør det stoppes. Derfor kan folk nord i landet fortsette noen uker til.

Det er imidlertid delte meninger om fuglemating. Organisasjonen Fuglehjelpen anbefaler at man mater fuglene hele året for å bidra til at de holder seg friske og sterkere.

– Mange er av den oppfatning at fugler må «lære seg å finne mat selv» når våren kommer, men dette er noe fuglene gjør uansett, skriver Fuglehjelpen på sine nettsider.

Les også: 10 myter om mygg: – Denne funker ikke. Det er bare tull (+)

Foreningen mener det ikke er noen fare for at fuglene blir bortskjemte, og at ekstra mat fra mennesker tvert imot vil være en fordel. Særlig viser de til at trekkfugler kan være sultne og utmattede når de kommer tilbake til nordlige trakter om våren.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken