Den siste tiden har det stormet rundt det sosiale mediet Twitter, og tirsdag påsto eier Elon Musk at Apple hadde truet med å utestenge Twitter fra App Store.

Apple har så langt ikke kommentert Musks utspill, selv om Twitter-sjefen onsdag meldte at han ble tatt med rundt i Apples hovedkvarter at Apple-sjef Tim Cook.

– Det store spørsmålet

Etter at Musk tok over Twitter tidligere i høst, har mange ansatte sluttet eller mistet jobben, noe som har fått spekulasjonene om nettstedets fremtid til å skyte fart.

Ragnvald Sannes er førstelektor ved Institutt for strategi og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI, og ekspert på sosiale medier.

– Er det vi nå ser starten på slutten for Twitter?

– Det er det store spørsmålet, og det kan det være, men vi vet ikke. Det er vanskelig å si, men at dette kan være slutten har aldri vært så tydelig som nå for noen store sosiale medier, selv om mange nok vil være uenige i en slik kommentar, svarer Sannes overfor Nettavisen.

Det hele vil avhenge av hvorvidt Elon Musk vil stå ved prosjektet sitt eller ei, mener førstelektoren.

– Jeg tror han har feilvurdert hele situasjonen. Fortsetter han med det, kan det være slutten for Twitter, som vil gå inn i historien som et mindre medium, sier han.

Tror milliarder av dollar står på spill

Sandnes sier at så mye som 90 prosent av Twitters inntekter kommer fra annonsering. Han mener det sosiale mediet risikerer å gå glipp av mye penger, som følge av eier Elon Musks svært liberale linje for hva som tolereres på Twitter.

– Med å åpne opp for alle suspenderte kontoer og halvere moderatorstaben, øker risikoen for at annonsørenes varemerke blir koblet opp med ekstreme ytringer. Det er en assosiasjon man ikke ønsker, og annonsørene har valgt å være avholdende, sier Sannes til Nettavisen.

Sannes sier at cirka halvparten av annonsørene nå ser an situasjonen. Om disse pengene forsvinner, tror førstelektoren at Twitter potensielt kan gå glipp av så mye som to og en halv milliarder dollar, som tilsvarer nesten 25 milliarder norske kroner.

På spørsmål om hvilken betydning Twitter har for den offentlige samtalen, påpeker Sannes at sosiale medier er forsøkt brukt til å påvirke valg.

Han mener utfordringen med de sosiale mediene er at de bidrar til å skape ekkokamre, og at algoritmene viser deg nye innlegg, basert på det du allerede liker og interagerer med. Ofte skjer dette i overkant aggressivt, mener lektoren.

– Jeg er for eksempel en passiv bruker på Instagram, og følger med på ting der. Jeg synes kontoen BAdesken er morsom, men når jeg har trykket liker på en del av hans innlegg, får jeg nesten kun opp innhold fra ham, sier han.

Og fortsetter:

– Hvis jeg vil styre feeden min mer, må jeg være mer aktiv og gi Instagram mer data enn jeg har lyst til å gjøre.

– Det er uro

Bente Kalsnes er førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, og har blant annet forsket på politisk bruk av sosiale medier, falske nyheter og desinformasjon.

Hun forteller at det er uro rundt Twitter nå.

– Det er uro fordi veldig mange er blitt sagt opp, det er endringer i strategien rundt hva Twitter skal være og det er usikkerhet rundt Twitters retningslinjer, sier Kalsnes til Nettavisen.

Hun mener samtidig at innsynet i selskapet nå er mindre, fordi Musk eier hele selskapet alene.

– Det er også ustabilitet fordi Elon Musk gjennom sin egen Twitter-konto, kommuniserer veldig mye rart om hva Twitter skal være.

– Reell risiko for konflikt

På spørsmål om hvorvidt hun tror Twitter vil forsvinne fra Apples App Store, slik Musk hevder at Apple har truet med, svarer Kalsnes:

– Jeg tror det er en reell risiko for en konflikt mellom Twitter og App Store. Hvorvidt appen forsvinner, er vanskelig å si. Det ser ut som om Musk forsøker å utfordre App Stores forretningsmodell.

– Hvem trenger den andre mest: Apple eller Twitter?

– Twitter vil nok vil nok bare være en av mange apper. Apple har enormt mange apper gjennom App Store. Disse er velfungerende, og kan innhente inntekter, sier Kalsnes.

Kalsnes synes samtidig at det er vanskelig å forutse om Twitter står i fare for å forsvinne, men sier at flere i hennes bransje har bestemt seg for å avslutte kontoene sine, eller hoppe over til mikrobloggtjenesten Mastodon.