Onsdag kveld kom Tysklands tidligere statsminister, Gerhard Schröder (78), med noen oppsiktsvekkende uttalelser i et intervju med den tyske avisen Stern. Da sa han at avtalen om korneksport fra Ukraina var «den første suksessen», og at «den kanskje langsomt kan utvikles til en våpenhvile». Schröder, som var tysk statsminister fra 1998 til 2005, er kjent for å ha nære forbindelser til russisk næringsliv og den politiske ledelsen i Kreml.
– Den gode nyheten er at Kreml ønsker en forhandlingsløsning, sa han intervjuet i med Stern.
Bakgrunnen for disse uttalelsene var at Schröder hadde snakket med Putin i forrige uke, og fått «forsikringer» om at Russland er villige til å forhandle for å få en stopp på krigen i Ukraina. Da nevnte han at Putin er villig til å trekke styrkene tilbake, hvis tre betingelser blir innvilget:
– Ukraina må droppe sitt krav om å få tilbake Krim-halvøya, samtidig som de må trekke tilbake sine aspirasjoner om å bli Nato-medlem. Ukraina må også være villige til å gi spesielle rettigheter til den russisk-språklige befolkningen i den østlige delen av Donbas-regionen, selv om området kan forbli en del av Ukraina, skal tyskeren ha sagt videre til Stern, ifølge anerkjente storavisen The Brussels Times.
Han nevnte også at Tyrkia kunne fungere som en fredsmekler, siden de var i stand til å ordne den ferske kornavtalen mellom Ukraina og Russland.
Jens Stoltenberg hadde noen sterke ord om Putin, da han var på besøk på Utøya for å snakke til AUF:
Anser det som urealistisk
78-åringen har på grunn av sitt gode forhold til Putin, men også fordi han har tjent store summer etter utbetalinger fra russiske selskap, blitt erklært som en slags «persona non grata» i sitt eget parti. Hans nære bånd til Kreml har skapt rabalder i Tyskland, samtidig som mange derfor har vanskelig for å tro det han sier om Ukraina-krigen.
Siste nytt om Ukraina-krigen her
– Det er ikke realistisk i det hele tatt med forhandlinger i snarlig fremtid. Det har å gjøre med blant annet at Gerhard Schröder er pro-russisk, hvor det har vært en lang historie for hans del å bevege seg østover, noe i utgangspunktet er en tysk måte å operere på. Men nå er Russland i krig med Ukraina, og da blir personen Schröder en betent sak.
– Han er i ferd med å bli ekskludert blant sine egne i Tyskland, og da virker disse uttalelsene som en måte å gjøre seg nyttig på. Nå er det ikke noe man tar seriøst på noen som helst måte, sier NTNU-professor Jo Jakobsen til Nettavisen. Han forsker på blant annet geopolitikk og sikkerhetspolitikk, og har fulgt Ukraina-krigen tett de siste månedene.
Tror han blir «brukt»
Jakobsen påpeker at Schröders nære forhold til Putin, også er et signal på at uttalelsene hans om krigen må tas med en stor klype salt.
– Russland har interesse av å la Schröder fremstå som en «good guy». Det kan godt hende han lar seg utnytte. Det kan være et tydelig russisk ønske formidlet gjennom Gerhard Schröder. Det han sier er god russisk PR, og det virker som at han uttaler seg som at han gir blanke i kritikken som kommer. Schröder er en tungtveiende aktør i Tyskland og han har et nært forhold til Moskva. Derfor er det mulig at han ser på seg selv som en slags mellommann, forteller professoren.
Les også: Asbjørn Svarstad' sin kommentar: Foraktet Putin-venn vil megle
Jakobsen understreker også at Russland har investert for mye i Donbas, hvor det har pågått en krig siden 2014, at de ikke vil akseptere at Ukraina beholder området, selv om den russisk-talende befolkningen ville fått tildelt «spesielle rettigheter».
– Ukraina har også vært tydelige på at de vil ha tilbake Donbas. Da gir det ingen mening med fredsforhandlinger med det første. Russland har også uttrykt at de vil kjøre en tålmodig linje, slik at det kan bli en langvarig krig, sier Jakobsen.
Tyrkias rolle
Han gir imidlertid Schröder rett i én ting, og det er at Tyrkia kan få en avgjørende rolle for å få slutt på krigen.
– Kornavtalen er symbolsk. Den viser også at Tyrkia kan fungere som en fredsmekler. Landet er godt geografisk plassert, og når det gjelder forholdet til Russland og Ukraina, er landet midt i mellom. Nato vil også akseptere dette, siden det er et Nato-land. Tyrkia er også «annerledes-landet» i Nato som kan kjøre sin selvstendige politiske linje. Derfor er kanskje Tyrkia det mest naturlige landet til å bidra for en slutt på krigen, men det blir til en senere dato, poengterer Jakobsen.
Les også: Stoltenberg: – Putin mener i sitt forvirrede hode at han bestemmer hva Ukraina kan gjøre
Putins talsmann Dmitrij Peskov bekreftet også på onsdag at Russland er villig til å forhandle med Ukraina om en fredsløsning, men understreket at det må skje «på russiske premisser», men signalene fra Ukraina har hele veien vært at det er helt uaktuelt.