Tirsdag kveld kom meldingen om at et russisk jagerfly skal ha kollidert med propellen til en amerikansk Reaper-drone.

Kollisjonen skal ha ført til at dronen måtte nødlande, ifølge det amerikanske forsvaret.

Sterke reaksjoner

– To russiske Su-27 jagerfly foretok en utrygg og uprofesjonell avskjæring av et ubemannet overvåkingsfly av typen MQ-9 som opererte i internasjonalt farvann over Svartehavet, skriver US European Command, som leder USAs militærets styrker i Europa, i en pressemelding.

– Flere ganger før kollisjonen dumpet de to SU-27-flyene drivstoff på og fløy foran MQ-9-flyet på en uforsvarlig og uprofesjonell måte. Denne hendelsen viser en mangel på kompetanse i tillegg til å være farlig og uprofesjonell, skriver general James B. Hecker i pressemeldingen.

– Hendelsen førte faktisk nesten til at begge de russiske flyene styrtet. Amerikanske og allierte styrker vil fortsette å operere i internasjonalt luftrom, og vi oppfordrer russerne til å oppføre seg profesjonelt og trygt, sier Hecker videre.

«Frankenstein-vogner» forbløffer: – Ganske kraftig skyts

– Helt sikkert med vilje

Førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen Lars Peder Haga mener det er nokså uvanlig med sammenstøt hvor luftfartøy blir såpass hardt skadd at de styrter.

– Sist jeg kan huske var i 2001. Men man har sett med jevne mellomrom at russiske kampfly flyr veldig nært for å sette andre luftfartøy i fare. Dette er helt sikkert gjort med vilje.

Haga mener en slik form for provokasjon er et tegn på den dårlige stemningen som er mellom Russland og USA for tiden.

– Det kan nok hende at en del av oppførselen er et uttrykk for et sterkt fiendebilde og en frustrasjon hos flygerne på russisk side.

Samtidig tror han ikke det er fare for noen eskalering eller gjengjeldelse fra amerikansk side, spesielt siden dronen ikke var bemannet.

– Den største fysiske faren her var nok for den russiske piloten, sier han.

MQ-9 Reaper er et stort, ubemannet amerikansk luftfartøy som er i stand til å utføre fjernstyrte eller autonome flyoperasjoner.

USAs president Joe Biden er blitt orientert om hendelsen, opplyser talsmann John Kirby i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Russland: Dronen var på vei mot Krim

Russlands ambassadør til USA er kalt inn på teppet til det amerikanske utenriksdepartementet for å forklare seg om dronekollisjonen over Svartehavet.

Amerikanske myndigheter er i direkte kontakt med russiske myndigheter for å protestere mot hendelsen der et russisk jagerfly kolliderte med et ubemannet amerikansk fly av typen MQ-9, sier Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Price sier at Russlands ambassadør til USA er innkalt på teppet og ventes å komme i løpet av tirsdag kveld lokal tid.

Price sier videre at USAs ambassadør til Russland har gitt en «tydelig beskjed» til det russiske utenriksdepartementet. Price opplyser også at USA har orientert sine allierte om hendelsen.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder den amerikanske dronen ble avskåret fordi den var på vei mot Russland.

– På morgenen 14. mars ble et ubemannet amerikansk fly oppdaget nær Krim-halvøya i retning grensen til den russiske føderasjonen, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

– Dronen fløy over Svartehavet i retning Russland med transponderne slått av, står det videre i uttalelsen.

Departementet sier det ikke ble brukt våpen mot den amerikanske dronen, og at den styrtet fordi den mistet styringen.