Krigen i Ukraina nærmer seg et halvt år, og det kommer rapporter fra begge sider om slitasje og betydelige tap av personell og materiell. De siste månedene har de tøffeste kampene pågått i Donbas-regionen i Øst-Ukraina, og flere rapporter konkluderte med at Russland rykket framover i begynnelsen. De siste ukene har imidlertid noen vesentlige faktorer pekt seg ut. Det har blant annet kommet flere meldinger om at de russiske styrkene har vært nærmest utslitt, både fysisk og mentalt, i det siste.

– Første gang man så det skikkelig var i forrige måned. De russiske styrkene kjørte direkte inn i Donbas, og måten de brukte styrkene sine på var ekstremt ressurskrevende. De tok ikke hensyn til egne tap, hvor de nærmest har jagd folk inn i angrep. Noen av disse som har blitt sendt er også dårlig trent. Russland har slitt seg ut i Donbas uten å oppnå veldig mye, sier oberstløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, til Nettavisen.

Siste nytt om Ukraina-krigen her

I midten av juli var oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, inne på mye av det samme.

– De har lidd store tap på bakken. Mange som er drept, men også mange er såret eller sliter med psykiske ettervirkninger. Det er også svært lav moral blant de russiske soldatene uten at man skal overdrive omfanget av dette, sa han til Nettavisen den gang.

Nytten av HIMARS

Den viktigste faktoren er imidlertid at Ukraina har begynt å få de våpnene de har ønsket seg. Senest mandag kveld bekreftet Pentagon at Ukraina skal få flere mobile rakettsystemer, kjent som HIMARS, samt 75.000 runder med artilleriammunisjon. Det betyr at Ukraina nå er i besittelse av 16 amerikanske rakettartillerisystem av typen HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System).

– For å møte de stadig skiftende kravene på slagmarken, vil USA fortsette å jobbe med sine allierte og partnere for å gi Ukraina nøkkelkapasiteter, het det i en kunngjøring fra Pentagon.

– Det viktigste med HIMARS-systemet er ikke nødvendigvis antallet, men det er tilgangen til ammunisjon. Disse kan flyttes i vanlig lastebilfart, og vil gi ukrainske styrker større fleksibilitet og er spesielt nyttig i forsvaret mot Russland i Donbas, sier Ydstebø.

Det mobile våpensystemet har seks hjul og kan utstyres med seks raketter, og de har en rekkevidde på 80 kilometer. Ukraina har også uttrykt stor takknemlighet for å ha mottatt våpensystemet, og har bekreftet at de har brukt HIMARS til å blant annet ødelegge flere strategisk viktige broer over Dnipro-eleven ved byen Kherson. Broene har vært viktige for russiske styrker som har brukt dem til troppeforflytninger.

Ser et vendepunkt

Ukrainas forsvarsminister, Oleksij Reznikov, var nylig i ekstase på sosiale medier etter den nye våpenleveransen.

– Fire nye HIMARS har ankommet Ukraina. Jeg er takknemlig overfor USAs president, forsvarsminister Lloyd Austin III og det amerikanske folket for å styrke den ukrainske hæren. Vi har bevist at vi er smarte operatører av dette våpenet. Lyden av HIMARS har blitt en topplåt denne sommeren ved frontlinjen, skrev han på Twitter på mandag.

– Nå som Ukraina får flere og tyngre våpen er styrkeforholdet i ferd med å endre seg i Ukrainas favør. Vi er på et vendepunkt i krigen, og spørsmålet er hvem som får overtaket? Hvis Ukraina fortsetter å ta initiativ til høsten og legger føringer, så betyr de at det kan ta tilbake viktig territorium. Avgjørelsen vil ligge på vestlig industri, så lenge de har økonomi og er villig til å sende våpenstøtte, sier Ydstebø.

– USA har allerede forsynt Ukraina med militærhjelp til en verdi av rundt 85 milliarder kroner. Hvor lenge er USA villige til å fortsette støtten?

– De er villige til å stå løpet helt ut. Alternativet er i deres øyne verre og dyrere, svarer oberstløytnanten.

– Noe av det beste som finnes

I slutten av juli bekreftet den tyske regjeringen at det vil produseres 100 haubitsere som skal sendes til Ukraina. Haubitserne er av typen Panzerhaubitze 2000, som er et artillerisystem som kan treffe mål som er 40 kilometer unna. Selv om det kan ta flere måneder før Ukraina mottar den store leveransen, mener Ydstebø at dette kan bli en nok en «game changer».

– Dette våpensystemet er spesielt bra, fordi de bruker standard NATO-ammunisjon. Haubitserne er svært moderne med tanke på rekkevidde og ammunisjon. Det er noe av det beste som finnes. Kvaliteten er som en Mercedes, mener Ydstebø.

Les også: Vlad, Artem og Serhii har begravd flere hundre lik i Butsja - Noen ganger må jeg kaste opp

Da Tyskland og Nederland sendte tre haubitsere hver til Ukraina i slutten av juni, var tyske myndigheter klokkeklare i troen på at våpnene vil gjøre en forskjellig.

– Den selvdrevne haubitsen 2000 er blant verdens mest avanserte artillerivåpen, sto det i en uttalelse fra det tyske departementet.

Vender snuten sørover

Eksperten mener at vendepunktet handler nå om hvem som vil lykkes utenfor Donbas-regionen også.

– Ukraina har flyttet hovedinnsatsen til sør. De har hatt en offensiv gående i Kherson by i 1,5 måned. I motsetning til russerne, så har ukrainernes offensiv vært stegvis og jevn. De har vært forsiktige med bruken av egne styrker, og har klart å kjøre en blanding av egne angrep og bekjempelse av russiske styrker. Det har også vært en offensiv som ser ut til å ha forsterket byene Melitopol og Zaporizjzja. Ukraina er i ferd med å ta føringen nå, i hvert fall i sør. Dette har også fått russerne til å trekke ut styrker fra Donbas og sendt dem sørover, sier Ydstebø.

Den britiske etterretningstjenesten bekreftet også dette i starten av august.

– Russland justerer trolig den operative utformingen av Donbas-offensiven, etter å ha feilet med å få et avgjørende gjennombrudd i planen de startet på i april, skrev de på Twitter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa også i en TV-tale at de merker seg at russiske styrker forflytter seg.

– Men det kommer ikke til å hjelpe dem der, var den selvsikre beskjeden han ga til det ukrainske folket.