Gå til sidens hovedinnhold

Eksperten svarer: Når skal vi mistenke coronavirus?

Symptomene er feber, tørrhoste og tungpustethet, men er det nok til å mistenke coronavirus? Se video.

OSLO (Nettavisen): Mandag er det 19 kjente smittetilfeller av coronavirus i Norge, men mange, over 100, er under oppsporing, opplyste Helsedirektoratet på en pressebrief.

(Folkehelseinstituttet har varslet et pressemøte klokka 18 om oppdatert status rundt antall smittede i Norge. Følg med i Nettavisens nyhetsstudio)

Symptomene som er hyppigst rapportert inn etter utbruddet av coronavirus - covid-19 - inkluderer feber, tørrhoste og tungpustethet, melder Verdens helseorganisasjon (WHO).

De fleste blir ikke alvorlig syke

De fleste pasienter (80 prosent) blir ikke alvorlig syke, 14 prosent blir alvorlig syke, mens 5 prosent får livstruende sykdom.

Les også: Coronaviruset har krevd over 3000 liv globalt

Nettavisen spurte fagdirektør Svein Lie ved Helsedirektoratet når man skal mistenke coronavirus ved lignende symptomer? (Se video)

Les også: Coronasmittet lege: - Føler lettelse over negative pasient-tester

Innfører karantene for helsepersonell

Mandag ble det kjent at helsemyndighetene ber ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har vært i områder med vedvarende spredning av coronavirus om å være hjemme fra jobb i 14 dager.

«I den grad det er praktisk mulig bør arbeidstakere som holder seg hjemme av smittevernhensyn, søke å gjøre arbeidsoppgaver hjemme. Rådene vil bli oppdatert etter hvert som smittesituasjonen endres», skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Rådet til ansatte i helse- og omsorgstjenesten og andre reisende som utvikler luftveissymptomer i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst, er å isolere seg hjemme og kontakte fastlegen på telefon. Hvis man ikke får kontakt med fastlegen, skal man ringe legevakt på telefon 116117.

Les også

Slik skal coronaviruset stanses i Norge

Kommentarer til denne saken