Ekspertene uenige om faren

Foto: Asle Bentzen

I Bergen ber kommunen ungene om ikke å mate duene i parken. Influensaeksperten sier de er på villspor.

- Det er forhastet, sier Lars Haaheim, internasjonal ekspert på fugleinfluensa og ansatt ved Universitetsykehuset i Bergen.

- Vi burde i det minste vente til viruset kommer før vi går til drastiske skritt mot duene, sier han

- Vi bør begynne å redusere dueflokkene i en føre var posisjon, sa smittevernoverlegen Øystein Søbstad til iBergen.no på fredag. Og det er på hans anbefaling Bergen kommune har sendt ut advarsel til ungene om ikke å mate duene i parken.

Også Mattilsynet har reagert på den utsendelsen og har innkalt til stormøte som pågår nå. Der er respresentanter fra Mattilsynet og Bergen kommune til stede.

- Tar Søbsatd feil, Haaheim?

- Jeg vil ikke polemisere mot Søbstad i spaltene, men slik jeg ser det må Søbstad godt mene at det er for mange taksjabber og at det ikke er smart å komme for nær dem, men det bør foreløpig ikke ha noe med fugleinfluensaen å gjøre. Først når vi påviser viruset i besetningen er det nødvendig med tiltak.

- Min jobb er å hindre at befolkningen blir smittet og da ønsker jeg å minske kontakten mellom barn og fugler fordi det er barn som ofte blir smittet og fugler som bærer smitten. Det er nå svært sannsynlig at smitten kommer hit i løpet av våren. Vi bør gjøre noe nå. sa Øystein Søbsatd på fredag.

Mattilsynet og Haaheim som sitter i den nasjonale beredskapsgruppen har en annen agenda også. Det er viktig å ikke skape panikk, eller hause opp trusselen på noen måte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.