Ekspertens kaffetips

Foto: Elin Reitan (Side2)

Har du tenkt på å bytte ut kaffekoppen med et glass?

TJUVHOLMEN (SIDE2): - Kaffe er som vin, man må tenke på hva man spiser til den. Mange har smakt dårlig kaffe, men ikke tenkt på om det man spiser passer til kaffen, sier barrista og forfatter, Ola Persson til Side2.

Vi møter han under lanseringen av kaffeboken «Great Recepie Ideas», som han gir ut sammen med barrista Daniel Chomieniec og matstylist Anders Tegnèr, i samarbeid med kaffemerket Nescafè.

- Jeg beskriver min jobb med kaffe som en pilegrimsreise. Jeg eksperimenterer med hvilken kaffe som passer til ulike retter. Pilegrimsreisen går ut på å finne ut hva som passer til hva, forklarer Persson, som til daglig jobber ved Nèstle Professional i Sverige.

Les ekspertens favorittoppskrift fra boken nederst i saken!

12 millioner kopper om dagen
På restaurant Bølgen og Moi på Tjuvholmen i Oslo, har et knippe pressefolk blitt invitert til å smake mat og kaffe fra den nye boken. Under presentasjonen blir vi fortalt at nordmenn drikker 12 millioner kopper kaffe om dagen, noe som utgjør hele 139 kopper kaffe i sekundet.

Selv om mer avanserte kaffetyper som latte, macchiato og cappuccino har økt i popularitet, er det den svarte kaffen som fortsatt er mest populær her til lands.

- Mange kan ikke lage kaffe, og vil bare ha kaffe! For eksempel skal ikke whisky drikkes til kaffe. Da er det bedre med rom, tipser Persson.

- Et levende produkt
Baristaen har ti års erfaring innenfor kaffeyrket, og har gitt ut flere bøker om emnet. Selv om folks generelle kunnskapsnivå om kaffe har blitt større, mener han at det fortsatt er mye å hente for folk flest.

- Selv er jeg kjempeekstrem, men et generelt tips er at vannet ikke bør ha høyere temperatur enn 85 til 95 grader. Men vannet bør egentlig ikke koke. Ved visse temperaturer frigis noen aromaer, og ved andre temperaturer er det andre aromaer som kommer fram, forklarer han.

Han fortsetter.

- Det er morsomt å jobbe med kaffe. Kaffe endrer seg med årstidene, og er et levende produkt.

Drikker kaffe fra vinglass
Persson mener trenden går mot at man ser på kaffe som man ser på vin, og legger til at mens det i vin er 300 ulike aromaer, finner man 800 til 1000 ulike aromaer i kaffe. En god kopp kaffe er ifølge eksperten en velbalansert drikk der den søte, syrlige og den bitre ettersmaken kommer fram.

- Kaffe fortjener å drikkes fra et vinglass, sier han heller seg en kopp rykende fersk kaffe - i nettopp, et vinglass.

HER ER OPPSKRIFTEN PÅ OLA PERSSONS FAVORITT-DRIKK:

1 drink
1 Nescafè Espresso
1 dl kald melk
4 cl vannmelonsirup
1 cm agurk
2 dl isbiter

Slik gjør du: Lag en kopp espresso. Bland melk, vannmelonsirup, agurk og isbiter i en blender. Pynt med agurkskiver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag