*Nettavisen* Nyheter.

Eksperter: - Sikkerhetsopplegget besto ikke prøven

Oslo (NTB): Flere eksperter innen olje og sikkerhet mener gisselaksjonen mot gassanlegget i In Aménas viser at de algeriske myndighetenes sikkerhetsopplegg ikke var godt nok.

Anlegget ligger midt i et ørkenlandskap som i årtier har vært et område der våpensmuglere og terrorister har operert, skriver Aftenposten.

- Alle sier at anleggene er vanskelige å angripe, men de er også vanskelige å forsvare. Det er langt utenfor allfarvei, sier Bjørn Vidar Lerøen i bransjeforeningen Norsk olje og gass.

Terroristene kom seg inn i anlegget forkledd som ansatte i det statlige algeriske oljeselskapet Sonatrach, Statoils viktigste samarbeidspartner i landet. Noen av de ansatte ved anlegget skal ha samarbeidet med angriperne.

Lerøen har tidligere jobbet i Statoil og besøkt anleggene i Algerie flere ganger. Han sier at risikoen ble vurdert, kalkulert og tatt.

- Det var etablert et sikkerhetsopplegg fra myndighetenes og selskapenes side. Det kalde og dramatiske faktum er at sikkerhetsopplegget ikke besto den ekstreme prøven det ble satt på. Det forsvarsverket vi bygget opp, holdt ikke, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag