RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksperter: – Tiggeforbud kan være i strid med menneskerettighetene

TIGGING: Et flertall på Stortinget, bestående av Høyre, Frp og Sp, gikk mandag inn for en overgangsordning der kommunene selv kan avgjøre om de vil innføre forbud mot tigging. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TIGGING: Et flertall på Stortinget, bestående av Høyre, Frp og Sp, gikk mandag inn for en overgangsordning der kommunene selv kan avgjøre om de vil innføre forbud mot tigging. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Fredrik Varfjell (NTB)
Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Et forbud mot tigging kan være i strid med grunnleggende menneskerettigheter, mener forskere.

Ifølge jussprofessor Mads Andenæs og advokat Jon Wessel-Aas kan forbudet både diskriminere folkegrupper og innskrenke ytringsfriheten.

– Dersom forbudet peker i en spesiell retning, mot én enkelt folkegruppe, er det fare for at tiggeforbudet kan bryte mot forbudet mot diskriminering. Jeg mener at det kan være tilfellet, sier Mads Andenæs til VG. Han er jussprofessor ved Universitetet i Oslo og har internasjonal rett og menneskerettigheter som spesialområde.

– Dersom forbudet særlig diskriminerer romfolk, eller blir praktisert slik, så vil det helt klart være i strid med menneskerettighetenes forbud mot diskriminering, sier han.

Et flertall på Stortinget, bestående av Høyre, Frp og Sp, gikk mandag inn for en overgangsordning der kommunene selv kan avgjøre om de vil innføre forbud mot tigging.

Partner i advokatfirmaet Bing-Hodneland, Jon Wessel-Aas, som har engasjert seg sterkt i debatten om ytringsfrihet, er enig i at et tiggeforbud er problematisk når det gjelder faren for diskriminering.

– I tillegg har det en svært problematisk dimensjon når det gjelder ytringsfriheten: Det er umulig å forby ytringer som «jeg er fattig» og «jeg trenger hjelp». Det å sitte passivt på et fortau med en plakat som redegjør for ens egen livssituasjon, er godt innenfor retten til frie ytringer, sier Wessel-Aas. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere