*Nettavisen* Nyheter.

Eksperter: Angrepet har vært under oppseiling lenge

En person blir evakuert etter terrorangrepet på konserthallen Bataclan fredag kveld.

En person blir evakuert etter terrorangrepet på konserthallen Bataclan fredag kveld. Foto: Thibault Camus (Ap)

Terroreksperter mener angrepene i Paris har vært planlagt over tid. IS mistenkes.

14.11.15 10:28

128 personer er bekreftet drept og 99 er kritisk såret etter terrorangrepene i Paris, opplyser franske påtalemyndigheter.

Angrepene i Paris har vært planlagt over lang tid og burde ikke komme som noen overraskelse, sier terrorforskere.

Les også: Terroren i Paris: Dette har skjedd

– Det er et trusselbilde mot Frankrike. Men størrelsen på angrepet, det tror jeg kanskje ikke man var forberedt på, sier forsker Magnus Norell ved Utrikespolitiska Institutet.

Ifølge ham peker det mot islamistiske terrorister.

- Trolig bånd til IS eller al-Qaida
Det vil ikke ta lang tid før vi får vite om gjerningsmennene hadde tilknytning til ekstremistorganisasjoner som Den islamske stat, tror forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen.

– Vi kan være ganske sikre på at det er noen som sympatiserer med ISIL eller al-Qaida som står bak. Det fremstår som det mest sannsynlige scenarioet, sier Hemmingby til NTB.

De åtte angriperne mistet alle livet i angrepene. Sju av dem sprengte seg selv.

– Spørsmålet er om det er tatt et strategisk valg om å initiere aksjonen sentralt, eller om det er planlagt lokalt, sier forskeren, og viser til at Frankrike har store islamistmiljøer.

– Men engasjementet Frankrike har i konfliktområder, spiller også inn. I tillegg har de vært koloniherre blant annet i Nord-Afrika, noe som også tidligere har medført negative reaksjoner, legger Hemmingby til.

- Den lokale jihadistbevegelsen er aktiv
Juha Saarinen, forsker i jihadisme på Försvarshögskolan, sier det er mulig gjerningsmennene kan ha kjempet i utlandet – for eksempel i Syria – og så kommet tilbake til Frankrike.

- Den lokale jihadistbevegelsen er aktiv, sier Saarinen.

Les også: - IS hyller angrepet i Paris på Twitter

Potensielle terrorceller i Europa og Vesten er blitt bedre til å kryptere sin kommunikasjon. Derfor famler de vestlige etterretningstjenester i mørket, sier Danmarks tidligere PST-sjef Hans Jørgen Bonnichsen til nyhetsbyrået Ritzau.

- Helt sikkert med Syria å gjøre
Det store omfanget og synkroniseringen av angrepene i Paris fredag kveld gjør at mistanken går mot ekstremistgruppa IS, mener den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

– Det her har helt sikkert med Syria og det franske engasjementet i Syria å gjøre. Frankrike har jo vært tøffe i sine militære aksjoner i landet, sier Ranstorp og minner om at IS har kommet med utallige trusler mot Frankrike.

(Artikkelen fortsetter under.)

Trusler har riktignok vært rettet mot andre nasjoner også, men Frankrike har vært «episenter» for terrorplanene, mener han. Mellom 1.500 og 2.000 franskmenn har reist til Syria for å krige for islamistiske grupper som IS.

Han peker på at advarsler om lignende aksjoner har forekommet allerede i 2010, men de kom fra Pakistan

– Mot hele Nord-Europa ble det da rettet trusler, sier Ranstorp, som leder terrorforskningen ved Försvarshögskolan.

Han sier at sikkerhetstjenestene i de fleste europeiske land uten opphold jobber med slike trusler og advarsler.

– Den britiske MI5-sjefen sa nylig at han aldri i hele sin karriere har sett et slikt omfang av terrortrusler. Nye terrorplaner blir kontinuerlig oppdaget, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.