Gå til sidens hovedinnhold

Eksperter: – Bør bli slutt på håndhilsning og klemming

Smitteverneksperter tror og håper på en permanent forandring.

Pandemien har lært oss at hygiene og avstand er viktig når man skal forhindre spredning av virus. De fleste av oss har lagt dette på is i lang tid, men hva skjer når alt annet er i ferd med å bli normalt igjen?

Smittevernekspert Audun Helge Nerland sier til VG at den sterke nedgangen i antall influensa- og forkjølelsestilfeller viser hvor godt koronatiltakene har virket, og spør om man i det hele tatt trenger å gjøre mange av de hilsningene man gjorde før pandemien.

– Å ta folk i håndflaten, som er varm og klam og har fingret flere steder på kroppen, er smittevernmessig ikke noe særlig gunstig. Trenger vi egentlig å komme i kontakt med hverandre - som å sparke hverandre i beina for å hilse, spør Nerland, som er professor ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Og håndhilsning er én ting, men hva med klemmer?

– Nærkontakt er viktig for mange, og vi bør ikke slutte å klemme nære venner og familiemedlemmer. Men å klemme i vei på alle og enhver er ikke så veldig lurt når det gjelder smitte, sier Nerland.

Les også: FHI kartlegger hvem som trenger en tredje vaksinedose

Jörn Klein, professor ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge, er ikke like kategorisk når det gjelder håndhilsning, men er enig når det gjelder klemmer:

– Å håndhilse er helt greit, men ha gjerne en flaske antibac i lommen. Klemming bør man forbeholde noen få, sier Klein til VG.