Pandemien har lært oss at hygiene og avstand er viktig når man skal forhindre spredning av virus. De fleste av oss har lagt dette på is i lang tid, men hva skjer når alt annet er i ferd med å bli normalt igjen?

Smittevernekspert Audun Helge Nerland sier til VG at den sterke nedgangen i antall influensa- og forkjølelsestilfeller viser hvor godt koronatiltakene har virket, og spør om man i det hele tatt trenger å gjøre mange av de hilsningene man gjorde før pandemien.

– Å ta folk i håndflaten, som er varm og klam og har fingret flere steder på kroppen, er smittevernmessig ikke noe særlig gunstig. Trenger vi egentlig å komme i kontakt med hverandre - som å sparke hverandre i beina for å hilse, spør Nerland, som er professor ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Og håndhilsning er én ting, men hva med klemmer?

– Nærkontakt er viktig for mange, og vi bør ikke slutte å klemme nære venner og familiemedlemmer. Men å klemme i vei på alle og enhver er ikke så veldig lurt når det gjelder smitte, sier Nerland.

Les også: FHI kartlegger hvem som trenger en tredje vaksinedose

Jörn Klein, professor ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge, er ikke like kategorisk når det gjelder håndhilsning, men er enig når det gjelder klemmer:

– Å håndhilse er helt greit, men ha gjerne en flaske antibac i lommen. Klemming bør man forbeholde noen få, sier Klein til VG.