Den nye koronavarianten B.1.1.529 ble først oppdaget i Botswana, og har 32 mutasjoner i det såkalte «spike-proteinet», selve piggproteinet. The Guardian skriver at for øyeblikket er det kun 10 tilfeller som har blitt oppdaget gjennom helgenomsekvensering, men forskerne er bekymret over mørketallene, fordi det store antallet mutasjoner kan hjelpe viruset å snike seg unna immuniteten folk har. Den nye varianten har langt flere mutasjoner i piggproteinet enn det Delta-varianten har.

Les også: Ny dyster rekord: Mer enn dobbelt så ille som tredje smittebølge i Norge

Den britiske avisen opplyser at mutasjoner i piggproteinet kan påvirke virusets evne til å infisere celler og spre seg. Mutasjonene gjør det imidlertid også vanskeligere for immunceller å angripe patogenet. Virologen Tom Peacock, som jobber på Imperial College i London, er helt klar på at varianten må følges nøye fremover.

- Det ekstremt høye antallet av spike-mutasjoner tilsier at dette kan bli en skikkelig bekymring, sier virologen, ifølge The Guardian.

Professor Francois Balloux ved UCL Genetics Institute i London forteller til The Guardian at han forventer at de som har blitt tidligere smittet med Alpha- og Deltavarianten, vil ha en lav immunitet over den nye varianten.

- Vet svært lite

Folkehelseinstituttet (FHI) følger nøye med, men erkjenner at B.1.1.529-varianten er relativt ny for dem.

- B.1.1.529 er virkelig en endret utgave av SARS-CoV-2 viruset. Vi vet ennå svært lite om den nye varianten, og enn så lenge er den påvist i svært få tilfeller. Likevel er den påvist forskjellige steder i Sør-Afrika, og det kan tyde på at den er mer utbredt der enn det vi er klar over nå, skriver seksjonsleder i FHI, Karoline Bragstad, i en e-post til Nettavisen.

Les også: Britisk intensivlege er lut lei de uvaksinerte: - Det gjør meg sint

Bragstad har lang erfaring innenfor virologi og pandemiberedskap, og forteller at den nye varianten er unik, men at det ikke trenger å være negativt.

- Varianten har svært mange mutasjonsendringer, og mange av disse i et viktige Spike-proteinet. Flere av endringene har vi funnet i andre bekymringsvarianter tidligere, så denne utgaven av coronaviruset er helt spesiell. Det at viruset har så mange endringer betyr ikke nødvendigvis at viruset kommer til å ha en smittefordel, kanskje heller tvert imot, sier FHI-eksperten.

Blir viktig å følge med

De forteller videre at mye er uvisst rundt den nye varianten som har blitt påvist i Afrika.

- I blant dukker det opp helt unike utgaver av viruset uten at det får større betydning. Men denne er absolutt en som det er viktig å følge med på framover. Vi kan per nå ikke si noe om viruset er mer smittsomt, gir mer alvorlig sykdom eller om det unngår immunitet bedre enn andre SARS-CoV-2 virus, understreker Bragstad.

Hun legger til at de også følger med på en annen variant fra det afrikanske kontinentet.

- Den senere tid er det også ellers dukket opp en ny variant B.1.640, som også ser ut til å ha sitt opphav i Afrika. Dermed er det nok mer enn bare deltavirus der ute i den store verden, men hvilken betydning dette vil få er det for tidlig å si noe om. Vi er altså ikke bekymret per nå, men ekstra på vakt, sier seksjonslederen i FHI, avslutningsvis.