RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksperter mener foreldre slipper unna barnedrap

Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum er professor ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet. - De sakene jeg går og tenker mest på, ligger litt tilbake i tid. Men fortsatt henlegges en del saker der vi har påvist åpenbare skader etter vold, sier han.
Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum er professor ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet. - De sakene jeg går og tenker mest på, ligger litt tilbake i tid. Men fortsatt henlegges en del saker der vi har påvist åpenbare skader etter vold, sier han. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mellom fire og seks barn dør hvert år som følge av drap, mishandling eller omsorgssvikt her i landet, mener rettsmedisinere.

- Det er vondt å leve med at man vet at barn er tatt av dage, og så blir saken henlagt fordi man ikke vet hvem man skal tiltale, sier professor Torleiv Rognum, som jobber ved divisjon for rettsmedisin i Folkehelseinstituttet, til Bergens Tidende.

Han har i flere tiår gransket døde og hardt skadde barn, og har engasjert seg for deres rettssikkerhet. Det var han som sammen med en kollega undersøkte den døde åtteåringen Christoffer Gjerstad Kihle i 2005.

Rognum og kollegene ved Folkehelseinstituttet har gjennom mange år samlet opplysninger om dødsfall blant små barn i Norge. Deres tall viser at i gjennomsnitt dør mellom fire og seks barn hvert år som følge av drap, mishandling eller omsorgssvikt.

I 2012 døde 38 barn under fire år i Norge. Ett av dem var drap, mens i tre av sakene spilte omsorgssvikt en rolle, ifølge Rognum.

Rognum har fulgt utviklingen i politiets og påtalemyndighetens arbeid med vold mot barn, og mener kvaliteten er kraftig hevet.

- De sakene jeg går og tenker mest på, ligger litt tilbake i tid. Men fortsatt henlegges en del saker der vi har påvist åpenbare skader etter vold, sier han.

Professor Rognum leder arbeidet med de såkalte dødsstedsundersøkelsene, som sammen med obduksjon skal bidra til å avdekke dødsårsaken når små barn dør. Foreldrene kan selv velge om de vil være med. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere