*Nettavisen* Nyheter.

Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar

VIRUS: Helsearbeidere ved flyplassen i Beijing sjekker kroppstemperaturen til passasjerer fra Wuhan. 571 mennesker skal ha blitt smittet av det nye coronaviruset.

VIRUS: Helsearbeidere ved flyplassen i Beijing sjekker kroppstemperaturen til passasjerer fra Wuhan. 571 mennesker skal ha blitt smittet av det nye coronaviruset. Foto: Emily Wang (AP Photo)

Det vil ta minst ett år å lage en vaksine mot det nye coronaviruset, ifølge den internasjonale vaksinealliansen GAVI.

23.01.20 08:15

Lungeviruset, som skal ha brutt ut på et dyremarked i den kinesiske byen Wuhan, har til nå rammet 571 mennesker og ført til 17 dødsfall, ifølge kinesiske myndigheter.

GAVI-sjef Seth Berkley sier det vil «ta måneder før de første kliniske testene kan begynne, og minst et år før vaksinen muligens kan være tilgjengelig for allmenn bruk».

Les også: Folkehelseinstituttet: Mystisk virus kan spre seg til Vesten

– Den gode nyheten er at forskere allerede har sekvensert virusets genom, noe som har ført til at flere grupper nå har begynt arbeidet med en vaksine, sier Berkley.

Vaksiner mot coronavirus er også langt enklere å framstille enn vaksiner mot sykdommer som for eksempel malaria eller hiv, legger han til.

Innstilt all tog- og flytrafikk

For å få bukt med sykdommen er all tog- og flytrafikk til Wuhan, en by med rundt 11 millioner innbyggere, innstilt. Det samme gjelder kollektivtrafikken i byen.

Coronaviruset er påvist i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand og USA. Viruset er også påvist i Hongkong og Macau.

WHO var onsdag samlet til krisemøte om situasjonen, men erklærer foreløpig ikke krise. Den avgjørelsen kan komme på torsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

«Kritisk fase»

Kinesiske myndigheter erkjenner at de nå er i en «kritisk fase» når det gjelder forebygging om smittekontroll. Kina har også bekreftet at viruset smitter mellom mennesker, og de utelukker ikke at det kan mutere.

Videoen under skal vise medisinsk personell i vernedrakter som skanner flypassasjerer - og skaper frykt på sosiale medier:

Det mystiske viruset, som har fått navnet 2019-nCoV, er en type coronavirus, og ligner på de beryktede sars- og mers-virusene, ettersom det stammer fra samme coronavirus-familie.

- Selv om vi ennå ikke har helt klarhet i hvordan viruset smitter, er det en mulighet for at viruset muterer og en risiko for ytterligere spredning av epidemien, sier Li.

Fraråder ikke reise

Utenriksdepartementet (UD) har i skrivende stund ingen reiseråd mot å reise til Wuhan eller Kina for øvrig.

- En virussykdom med utspring i byen Wuhan (Hubei provins) er påvist også i andre byer i Kina. Reisende oppfordres til å følge helseråd utarbeidet av Folkehelseinstituttet, skriver UD på sine side om reiseinformasjon for Kina.

UD opplyste til Nettavisen onsdag formiddag at reiserådet fortsatt gjelder.

(NTB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag