RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksperter tror ikke på Bäckströms forklaring

Sist oppdatert:
Sotsji (NTB-TT): Flere dopingeksperter stiller seg tvilende til Nicklas Bäckströms forklaring om at hans positive dopingprøve skyldes en enkelt allergitablett.

Bäckström ble nektet spill i OL-finalen i ishockey etter at hans prøve var positivt på pseudoefedrin. NHL-proffen sa at han har brukt samme type tablett, av merket Zyrtec-D, i sju år. Sveriges lege Björn Waldebäck hadde godkjent bruken.

Dopingeksperter mener at det er umulig å komme over grenseverdien for pseudoefedrin ved bruk av en enkelt allergitablett om dagen. Da stoffet ble gjeninnført på forbudslisten i 2010 (etter å ha vært ute siden 2004), ble grenseverdien nemlig tidoblet fra 15 mikrogram/milliliter blod til 150 mikrogram/milliliter. Verdien i Bäckströms prøve var 190.

Timo Seppälä, leder for Finlands antidopingbyrå trekker Bäckströms forklaring i tvil.

Ren pseudoefedrin

– For å få positivt resultat i en dopingprøve kreves tre-fire ganger høyere dose enn anbefalt. Bäckström har sannsynligvis brukt ren pseudoefedrin, som er lett tilgjengelig i USA, sier han til Helsingin Sanomat og MTV3.

Magnus Ericsson, leder av dopinglaboratoriet ved Karolinska Universitetssjukhuset, er enig.

– 190 er veldig høyt. Han må ha hatt verdens mest klønete lege, eller så tok han flere tabletter, sier han til Expressen.

Arne Ljungqvist, leder i antidopingbyrået WADA og en av verdens fremste eksperter på området, framholder også at resultatet er høyt over grenseverdien.

Beklagelse

Sverige skal for øvrig ha fått en beklagelse fra Den internasjonale olympiske komité (IOK) for at det først noen timer før OL-finalen ble gitt beskjed om den positive prøven. Bäckström ble testet etter kvartfinalen onsdag, og normalt varsles det om positive prøver i løpet av 48 timer.

I Sverige har enkelte reagert på at det under pressekonferansen søndag ble snakket om 190 nanogram/milliliter, noe som tilsvarer 0,19 mikrogram/milliliter. Med den verdien ville prøven slett ikke være positiv, men pressesjef Björn Folin i Sveriges OL-komité bekrefter overfor TT at det i papirene man har mottatt står tegnet for mikro, den greske bokstaven my. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere