Eksperter tviler på at Nord-Korea sto bak Sony-hacking

Filmen «The Interview» går for fulle hus på amerikanske kinoer. I Asia har flere hundre tusen har også lastet ned filmen.

Filmen «The Interview» går for fulle hus på amerikanske kinoer. I Asia har flere hundre tusen har også lastet ned filmen. Foto: Ed Araquel (United International Pictures)

Flere eksperter tviler på at Nord-Korea sto bak de omfattende dataangrepene mot Sony Pictures. Hackingen førte til at selskapet utsatte premieren på filmen «The Interview».

28.12.14 07:53

Både president Barack Obama og FBI har hevdet at Nord-Korea sto bak dataangrepet ettersom filmen er en actionkomedie som omhandler et attentat på landets diktator Kim Jong-un.

FBI har blant annet vist til at koden i programmet som hackergruppen Guardians of Peace skal ha benyttet til angrepene, er den samme som Nord-Korea tidligere har brukt.

Men eksperter på datasikkerhet viser til at denne koden ble lekket for lenge siden og at enhver kompetent hacker – uansett hvor vedkommende befinner seg i verden – nå kjenner til den.

– Det er soleklart for oss, basert på de bevisene vi har samlet inn, at Nord-Korea ikke har stått bak eller påbegynt angrepet mot Sony, sier Sam Glines til CNN. Han er administrerende direktør og grunnlegger av datasikkerhetsselskapet Norse.

Han får støtte av den uavhengige IT-sikkerhetseksperten Scott Borg.

– Dette dataangrepet er på et annet nivå enn det vi har registrert fra Nord-Korea tidligere, sier Borg.

En rekke amerikanske kinoer viste «The Interview» 25. desember etter at Sony Pictures ombestemte seg og tillot distribusjon av filmen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.