RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: LARRY DOWNING (Reuters)

Eksperter: USA kan ha overvåket Norge

Sist oppdatert:

Den overvåkingen som amerikanske myndigheter angivelig har hatt av Tysklands statsminister, kan også ha skjedd mot Norge, tror Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

Waterhouse, som er direktør for internett og nye medier i IKT Norge, sier til VG at han ikke er overrasket over avsløringene av at statsminister Angela Merkel kan ha blitt overvåket.

– Med det vi vet om amerikanernes tekniske muligheter og vilje til å drive denne typen overvåking er det ikke vanskelig å tro at opplysningene om overvåkingen av Merkel kan være riktige, og at noe tilsvarende kan ha skjedd mot norske myndigheter, sier Waterhouse.

Krekar
Han mener USA kan ha motiver for å overvåke allierte som Norge og Tyskland.

– At vi er medlemmer av NATO betyr ikke nødvendigvis at vi har sammenfallende interesser i alle saker. Samtidig kan amerikanerne føle behov for å undersøke om at de faktisk får all den informasjon de ønsker fra norske myndigheter i saker der de har sterke interesser, for eksempel i Krekar-saken, sier Waterhouse.

Han får støtte av Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

– Jeg blir ikke overrasket hvis USA ønsker å vite mer også om vurderingene til norske myndigheter enn det de kan lese i avisen, sier Hannemyr til VG.

– Ikke interessant
Stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen tror imidlertid ikke at Norge er blant de mest interessante landene for USA.

– Vi kan ikke utelukke det, men jeg tror ikke at Norge er et av de viktigste og mest interessante landene for USA å overvåke, sier han til TV 2.

Han tror det er viktigst for USA å følge med på land som Kina, Iran og Pakistan. Deretter følger land som Tyskland og Frankrike. De nordiske landene er mindre interessante og betydningsfulle i denne sammenhengen, tror Mjelde. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere