RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekspertprotest mot metadon i svangerskapet

Sist oppdatert:
Mellom 30 og 60 barn fødes med rusavhengighet hvert år. Årsaken er statlige retningslinjer.

Helsedirektoratet la nylig fram nye statlige retningslinjer for gravide som er del av legemiddelassistert rehabilitering (LAR). De tidligere narkomane kvinnene får metadon eller Subutex, midler som ikke gir rus, men som erstatter behovet for blant annet heroin, det skriver Aftenposten.

- Skal ikke ha morfinmikstur, skal ha morsmelk
I Helsedirektoratets retningslinjer anbefales disse gravide kvinnene å fortsette med medikamentene - selv om barnet blir født med abstinens. Jordmødre og barneleger reagerer kraftig:

- Alle nyfødte som er utsatt for metadon eller Subutex fram til fødsel blir født med en avhengighet, og ca. halvparten medisineres med morfinmikstur. Varigheten er forskjellig, men det kan ta måneder. Spedbarn skal ikke ha morfinmikstur. De skal ha morsmelk, sier jordmor Liv Tønnes til avisen.

Vet ikke følgene av avrusning i svangerskapet
Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Gabrielle Welle-Strand, sier at man ikke vet hvordan det går med fosteret dersom mor rusavvennes i svangerskapet. Hun peker på at det ikke foreligger dokumentasjon fra forskning på at nedtrapping er trygt for fosteret, mens at det er dokumentasjon for sikkerhet for fosteret ved fortsatt LAR-medisinering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere