Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertutvalg: Anbefaler ikke AstraZeneca og Janssen i Norge

Ekspertutvalg anbefaler ikke virusvektor-vaksinene AstraZeneca og Janssen brukt i det norske vaksinasjonsprogrammet.

Se Lars Vorland om utvalgets vaksinekonklusjon:

AstraZeneca- og Janssen-vaksinen bør ikke brukes i koronavaksinasjonsprogrammet, anbefaler regjeringens ekspertutvalg om virusvektorvaksiner.

Det kom fram på en pressekonferanse mandag, der utvalgsleder Lars Vorland overleverte ekspertutvalgets anbefaling til regjeringen.

Last ned og les Vorland-utvalgets rapport her (PDF)

Delt i synet om frivillighet

Utvalget er delt i synet på hvilke kriterier som skal legges til grunn for frivillig bruk av vaksinene utenom vaksinasjonsprogrammet. Flertallet mener at dagens smittesituasjon i Norge tilsier det kun unntaksvis vil være forsvarlig å tilby valgfrie virusvektor-vaksiner.

Norge har foreløpig ikke tatt i bruk Janssen-vaksinen, som ble godkjent i EU og Norge 11. mars. Det skyldes nærmere undersøkelser av bivirkninger.

AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos vaksinerte.

FHI: - Vanskelig beslutning

Folkehelseinstituttet ønsker å ta AstraZeneca-vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet, og samtidig med pressekonferansen mandag gikk FHI ut og sier at de anbefaler at Janssen-vaksinen ikke benyttes i det aktive koronavaksinasjonsprogrammet slik situasjonen er nå.

- Målet vårt er å beskytte så mange som mulig, så raskt som mulig, for å gjenåpne samfunnet og få hverdagen tilbake. Det er derfor en vanskelig beslutning å anbefale at en av koronavaksinene ikke skal benyttes aktivt i programmet. Likevel mener vi at dette er en riktig avgjørelse slik smittesituasjonen i Norge er nå, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

FHI understreker at Janssen-vaksinen er en effektiv koronavaksine med flere fordeler. FHI vurderer at leveransen av alternative vaksiner er god, men mener at det er viktig å ha en vaksine i beredskapslager i tilfelle vaksineforsyningene av mRNA-vaksinene skulle svikte.

Vaksinen fra Janssen er egnet som en beredskapsvaksine, fordi den er en en-dose-vaksine og fordi den kan lagres over lengre tid, skriver FHI.

- Ser samme bivirkninger

De samme sjeldne, men alvorlige bivirkningene som er rapportert etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen er også observert for Janssen-vaksinen. Foreløpige beregninger fra USA antyder færre sykdomstilfeller for Janssen-vaksinen per vaksinerte enn AstraZeneca-vaksinen , men det er for tidlig å si hva omfanget er, opplyser FHI.

- Samtidig har vi ikke et klart bilde av hva som utløser de alvorlige bivirkningene og hva omfanget av disse vil være for Janssen-vaksinen . Det som gjør det ekstra utfordrende er at det er usikkert om vi kan identifisere sykdomsforløpet tidlig nok til å kunne tilby behandling for å unngå senskader eller død , sier Bukholm.

Forsinkelse på to uker

Norge har ifølge FHI god tilgang på andre effektive koronavaksiner. Dersom de andre vaksinene leveres som forventet, mener FHI et eventuelt bortfall av Janssen-vaksinen i koronavaksinasjonsprogrammet medfører en forsinkelse på opptil to uker for den første dosen i den yngste aldersgruppen fra 18-44 år.

- Forsinkelsen på opptil to uker vil ramme de som har l av sykdomsbyrde, og den vil skje på et tidspunkt hvor det sannsynligvis vil være mindre smitte og færre smitteverntiltak enn det er nå , sier Bukholm.

- Snarlig beslutning

- Regjeringen legger begge disse vurderingene og utredningen til grunn slik at vi snarlig kan ta en beslutning, sa helseminister Bent Høie på pressekonferansen mandag da han mottok rapporten fra Lars Vorland og ekspertutvalget om virusvektor-vaksinene.

Utvalget har sett på konsekvensene av å bruke – eller ikke bruke AstraZeneca og Janssen i Norge.

Spørsmålet om frivillig vaksinering har vært et av spørsmålene utvalget har diskutert.

Camilla Stoltenberg fra Folkehelseinstituttet og Bjørn Guldvog fra Helsedirektoratet deltar også på pressekonferansen klokka 10.00.