Gå til sidens hovedinnhold

Eksplosiv narkoøkning

Men det er kanskje ikke så farlig som det ser ut?

Tollvesenet har aldri beslaglagt så mye narkotika som i 2009. Faktisk er antall kg beslaglagt nesten tredoblet fra 2008.

Det høres utrolig alarmerende ut, men behøver ikke være det. Tollvesenet mener det er deres innsats som er hovedsak til økningen, og ikke at smuglingen har økt dramatisk.

Storparten av økningen er beslag av hasj, som har økt fra 320 kg i 2008 til 1513 kg i fjor.

Les også: Rekordbeslag av sigaretter
Les også: - Skummel sprit-trend

Mesteparten av beslagene stammer fra tre enorme enkeltbeslag. I oktober avslørte narkotikahunden Storm et parti hasj på 416 kg ved Svinesund. Dette beslaget alene inneholdt altså 100 kg mer hasj enn totaltallet fra 2008.

Her kan du se alle Tollvesenets tall. (Power Point-presentasjon)

I tillegg ble det beslaglagt partier på 392 og 360 kg.

Tviler på økt bruk
Astrid Skretting, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), er ikke spesielt bekymret over økningen.

- Det er ingenting som tyder på noen økning i bruk av hasj og cannabis i Norge, sier hun til Nettavisen.

Skretting forteller at det er en økende andel av den voksne befolkningen som sier de har brukt hasj/cannabis, men det har sammenheng med at generasjoner som vokste opp i en tid der stoffene var ukjente dør, mens unge kommer til i statistikken.

- Ser man på ungdomsbefolkningen under 20 år, ser det tvert imot ut til å være en nedgang i bruk av hasj/cannabis, sier Skretting.

Skretting sier at antall beslag Tollvesenet har gjort faktisk sier mer om en eventuell økning i bruk av narkotika, enn antall beslaglagte kg.

- En brukbar jobb
Tolldirektør Bjørn Røse er svært fornøyd med resultatene Tollvesenet har å vise til i 2009.

- Vi har aldri gjort så mange store narkotikabeslag. Kampen mot organisert kriminalitet er det viktigste for tollvesenet. I den sammenheng er jeg stolt av tallene vi kan legge frem i dag. De viser at vi har gjort en brukbar jobb i 2009, sier tolldirektør Bjørn Røse til Nettavisen.

Røse er spesielt fornøyd med at en målrettet innsats mot hasj og heroin ser ut til å ha fungert etter planen.

- Har gjort studier og undersøkt ruter. Vi har gravd, forsket og gjort analyser. Jeg tror at våre analyser på hasj og heroin har hatt positiv effekt, sier Røse.

Henger etter på kokain
Den samme utviklingen gjenspeiler seg ikke i beslag av kokain, som er den typen narkotika som antakelig øker mest bruk i Norge. Her har beslagstallene faktisk gått ned. Det blir ikke varig, lover Røse.

- Den samme innsatsen er ikke gjort mot kokain som med hasj og heroin. Men, vi er nå i full ferd med å gjøre det samme med kokain. Vi får snakkes om et år, og se hva slags tall vi kan presentere da, sier Røse.

Svak nedgang i antall beslag

Totalt antall beslag av narkotika, alkohol, tobakk og andre varer har holdt seg relativt stabilt. Tallene viser en ørliten nedgang fra 2008 til 2009, fra 30.458 til 30.168 beslag. Antall beslag av hasj har hatt en økning fra 619 til 652.

Av sterkere narkotika er det heroin som utmerker seg med sterkest økning fra 2008 til 2009. Det ble i fjor beslaglagt 96,5 kg heroin mot 51,9 kg året før. Antall beslag har økt fra 50 til 62.

Kokain har hatt en nedgang fra 63 kg (98 beslag) til 58 kg (91 beslag).

Kommentarer til denne saken