Gå til sidens hovedinnhold

Eksplosjon av ID-tyverier

124.000 nordmenn har fått misbrukt sin identitet de siste to årene. Tallet vil øke kraftig.

En undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) viser at 3,1 prosent av alle voksne har opplevd ID-tyveri de siste to årene.

Det betyr at 124.000 nordmenn har opplevd at deres identitet ble misbrukt til å gjennomføre straffbare handlinger.

Mange føler ubehaget vet at de plutselig har en usynlig fiende. En fiende de må slåss mot, men som de ikke aner hvem er, sier stasjonssjef Bjørn Hansen til Dagsavisen.

– Det vanlige utgangspunktet er at kriminelle får tak i personopplysninger som de misbruker på ulike måter. Forbryteren kan også sende flyttemelding på en person, slik at det uvitende offeret får ny adresse. Der setter svindleren opp en postkasse, og bestiller kredittkort og kode i offerets navn, og tapper disse kortene, sier han.

Ofte bestiller ID-tyver typiske forbruksvarer over internett, so pc og mobiltelefon, og henter varen på postkontoret i ditt navn. Regninger får du.

Hansen sier til avisen at dette ofte er saker politiet må henlegge av kapasitetshensyn. Er det derimot grove tilfeller vil de bli etterforsket.

Sikkerhetsekspert Christian Meyer i NorSIS sier at de tallene i Norge, og erfaringer fra USA, viser at antall ID-tyverier her i landet kommer til å øke. Han mener at samfunnet må handle nå fremfor å håndtere ID-tyveriene i etterkant.

Problemene og farene er kjent, og det er mye billigere å gjøre proaktive tiltak, enn å måtte håndtere en mengde IDtyverier og kriminalitet i ettertid, sier Meyer til avisen.

Kommentarer til denne saken