*Nettavisen* Nyheter.

Eksplosjon av nyetableringer

Nesten 1000 flere bedrifter ble etablert i Hordaland i fjor. Dette setter fylket på landstoppen av nyetableringer.

05.01.06 13:37

I alt ble det etablert nesten 34.000 nye bedrifter på landsbasis i fjor, 3.097 av disse ble etablert her i Hordaland. Dette er en økning på nesten 700 bedrifter sammenlignet med 2004, viser tall fra Brønnøysundsregistrene.

I samme periode ble i overkant 1.318 bedrifter i fylket strøket fra foretaksregisteret, noe som er 54 færre bedrifter enn året før.

Færre konkurser

Å drive forretning er nødvendigvis ikke det enkleste en kan gjøre, spesielt med tanke på hvor mange forhold man må ta med i kalkylen. Derfor er det spesielt flott å registrere at det i fjor var færre nedleggelser i Hordaland enn det var året før.

I alt gikk 276 bedrifter konkurs i Hordaland i løpet av fjoråret. Dette er 17 færre, eller en tilbakegang på 5,8 prosent sammenlignet med året før.

- I og med at vi har hatt høykonjuktur nå er det lettere å få virksomheten til å bære seg. Vi har dessuten hatt beskjedne lønnsoppgjør, sympatisk kronekurs og lav rente som bidrar til at virksomhetene holder seg mer stabile, sier styreleder NHO Hordaland, Sigurd Hille til iBergen.no.

Flere tvangsavviklinger

Til tross for at antallet konkurser går ned, så stiger antall tvangsavviklinger i perioden. TIl sammen 114 bedrifter ble tvangsavviklet i Hordaland i fjor, dette er en oppgang på 4,6 prosent sammenlignet med 2004.

Sammenlignet med Oslo og Sør-Trøndelag er tallene fra Hordaland svake selv om de er forbedret år mot år.

Oslo har hatt en tilbakegang på antall konkurser med 18 prosent, og tvangsavviklingene er tilbake med utrolig 41 prosent.

I Sør-Trøndelag er tilsvarende tall henholdvis 28 prosent og 23 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.