NEW YORK (Nettavisen): Mens antall covid-dødsfall i Norge har vist en svak nedgang i det siste, er det flere steder viruset nå tar flere liv enn på lenge.

Dødsfall øker 30 prosent

Et av de stedene er New York, der antall covid-dødsfall har økt med hele 30 prosent den siste måneden. Tall fra desember som nettopp er blitt offentliggjort, viser at dødstallene i staten nå er de høyeste siden begynnelsen av 2022.

LES: Her er fem steder tredje verdenskrig kan starte i 2023

I desember 2022 ble hele 915 dødsfall i New York koblet til covid, mot 664 i november, melder New York Post. Det betyr også at covid har tatt livet av mer enn 77.000 mennesker siden begynnelsen av 2020.

Også USA generelt opplever nå en kraftig økning i antall covid-dødsfall. Tall fra New York Times viser at rundt 510 personer nå dør hver dag av covid i USA, en økning på 19 prosent sammenlignet med de to foregående ukene.

Tallet på antall personer som tester positivt, innleggelser og personer som havner på intensivavdelingen, øker også med mellom 15 og 20 prosent.

LES: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

Helsedepartement i New York sier til avisen at man forventer høye dødstall og smittetall utover vinteren, og at man nå står midt i inne i en såkalt «trippeldemi», bestående av samtidige epidemier av influensa, covid-19 og RSV-infeksjon.

80 dødsfall i Norge

Dette er også tilfellet i Norge, og i forrige uke viste tallene fra FHI at det spesielt er et sterkt økende antall nye innleggelser grunnet influensa i Norge.

GUNNAR STAVRUM: Tusen flere vil dø av korona i Norge løpet av de neste vintermånedene

Det ble registrert 832 innleggelser i uke 52, mot 561 i uke 51, som er en økning på 48 prosent.

– Influensaepidemien gir nå det største bidraget til innleggelser for luftveisinfeksjoner. Det er uvanlig mange innleggelser av små barn for influensa, uttalte fagdirektør Preben Aavitsland ved FHI i en e-post til NTB i forrige uke.

De opplyser også at det nå er flere innleggelser med influensa enn med covid-19.

Når det gjelder dødsfall grunnet covid-19, så har de vist nedgang de siste ukene, Antall dødsfall har gått noe ned de siste ukene. I uke 52 ble 80 dødsfall knyttet til covid-19, mens det var 88 i uke 51 og 93 i uke 50.

LES: Sjokk-uttalelse fra Donald Trump: – Om jeg blir president igjen, vil jeg seriøst vurdere å gjøre det

– Vi har nå en veldig stor og økende influensaepidemi, og den vil pågå iallfall et par måneder til. Vi regner med at den når toppen om noen uker, men den vil altså fortsette lenge etter at toppen er passert, sier Aavitsland.

Flere sykehus øker beredskapen

På tirsdag ble det også klart at Sykehuset Østfold går opp fra grønn til gul beredskap bare åtte dager etter at man innførte grønn beredskap. Økningen av beredskapsnivå skjedde tirsdag klokka 16, skriver VG.

Bakgrunnen er blant annet stor pågang av pasienter med smitte og behov for isolering, oppgir sykehuset i en melding til alle ansatte. Fra før hadde Sykehuset Østfold – i likhet med mange andre helseforetak – økt nivået til grønt.

Senere på tirsdagen varsler også Nordlandssykehuset at de går opp til gult nivå.

Gul beredskap innebærer at situasjonen er uavklart, og at det kan bli behov for ekstraordinær innsats og ressurser.

Årsaken er fulle sengeposter og fullt akuttmottak i Bodø, kombinert med høyt belegg på medisinske sengeposter i Lofoten og Vesterålen, opplyser foretaket i en pressemelding.

Noen pasienter får utsatt utredning eller behandling. De vil bli kontaktet av sykehuset.

I tillegg er det mange pasienter som egentlig kan skrives ut.

– Det er viktig at kommunene gjør det de kan for å ta hjem utskrivningsklare pasienter, sier viseadministrerende direktør Beate Sørslett.

1 million kan dø

I Kina kjemper de nå mot en voldsom koronabølge etter at de fleste smitteverntiltakene ble opphevet i desember.

På mandag melder NTB at om lag 89 prosent av befolkningen i den kinesiske provinsen Henan er smittet av korona, opplyser provinsens folkehelsesjef.

LES: Hvorfor fortsetter Kina å lyve?

Provinsen ligger sentralt i Kina og har rundt 100 millioner innbyggere. Hvis tallet stemmer, innebærer det at rundt 88,5 millioner mennesker har fått covid-19.

Offisielt har Kina kun registrert 5.272 koronarelaterte dødsfall per 8. januar, men ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er tallene preget av omfattende underrapportering. Eksperter anslår at 1 million mennesker kan komme til å dø av covid-19 i Kina i år.