Eksplosjon i Mexicogolfen

Foto: Gerald Herbert (Ap)

Mindre oljelekkasje da oljeplattform eksploderte og tok fyr.

02.09.10 22:05

Kun litt over fire måneder etter at Mexicogolfen opplevde sin forrige katastrofe har det skjedd en ny, ifølge amerikanske medier.

Kystvakten har sendt ut flere skip, fly og helikoptre til plattformen Vermilion 380, som nå står i brann.

Fra kystvaktens operative senter i New Orleans opplyser en talsmann at plattformen fortsatt brenner.

- Under kontroll

- Akkurat nå konsentrerer vi oss om å lete og redde folk, og etter hvert, når ting utvikler seg, vil vi undersøke hva som er årsaken til det som har skjedd, sier John Edwards i kystvakten til MSNBC.

Et oljeflak som strekker seg rundt 1,6 kilometer ligger ved ulykkesplattformen, opplyser kystvakten til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge CNN melder Mariner at det ikke er noe som tyder på utslipp.

En overflyging over riggen viser ingen tegn til lekkasje, opplyste Patrick Cassidy i selskapet Mariner Energy, som opererer riggen.

- Alt virker å være under kontroll, sier Cassidy.

- Alle reddet
13 mennesker havnet på sjøen, men alle er nå plukket opp av vannet. Disse skal ha hatt på seg beskyttelsesdrakter med flyteelementer, noe som har gjort redningsarbeidet enklere. En av personene skal være skadet og alle skal ha blitt sendt til medisinsk kontroll i Houma.

Åstedet ligger 130 kilometer utenfor kysten av staten Louisiana, sør for Vermillion-bukten.

Rundt klokken 9.30 lokal tid ble eksplosjonen meldt inn av et kommersielt helikopterselskap. Det opplyser Casey Ranel i kystvakten til Houston Chronicle.

Påvirker oljeprisen
Plattformen er eid av selskapet Mariner Energy, som boret fem brønner her i 2008 og 2009, ifølge Bloomberg.

Selskapets aksjekurs stupte en periode etter nyheten, men har tatt seg noe inn, etter at mer informasjon har dukket opp. Rundt klokken 19.30 norsk tid er aksjen ned fire prosent. Aksjekursen til USAs nest største uavhengige oljeselskap, Apache Corp, faller med vel 2,4 prosent på nyheten. Årsaken er at det den 15. april ble klart at Apache skal kjøpe opp Mariner Energy.

Deepwater
Denne ulykken skjer bare måneder etter at det inntraff en eksplosjon på boreriggen «Deepwater Horizon». Utblåsningen den 20. april 2010 resulterte i en kraftig brann, hvoretter riggen sank, og et stort oljeutslipp på mellom 35.000 og 60.000 fat per dag lekket ut i Mexicogolfen fram til midten av juli. Elleve arbeidere omkom i eksplosjonen og 17 kom til skade.

Ved brannutbruddet var «Deepwater Horizon» på BPs Mississippi Canyon blokk 252, referert til som Macondo-prospektet, i den amerikanske sektoren av Mexicogulfen, om lag 66 kilometer utenfor kysten av Louisiana. Den miljømessige katastrofen som oppsto førte til at BPs aksjekurs ble mer enn halvvert.

Ikke så dypt
Obama-administrasjonen forsøkte etter forrige eksplosjon å få innført et midlertidig forbud på seks måneder mot oljeproduksjon på dypt vann. Årsaken til dette skyldes at den store dybden «Deepwater Horizon» befant seg på gjorde det mye vanskeligere å få stoppet oljeutslippet.

Men en rekke oljserviceselskaper svarte med et motsøksmål om at forbudet måtte oppheves - noe de vant frem på i juni. Myndighetene kom så med et nytt forbud mot aktivtet på dyp over 500 fot i juli, samt at de ba om at søksmålet skulle bli forkastet. Men tidligere denne uken avviste en domstol dette kravet.

Selv om Mariner Energy, med vel 300 ansatte, har flere felt på dypt vann i Mexicogolfen befinner den forulykkede plattformen seg på 340 fot.

Det er påvist reserver på 33,2 milliarder kubikkfot gassekvivalenter på feltet. I fjor ble det produsert 1,1 milliarder kubikkfot med gassekvivalenter her, men nå var produksjonen stengt.

Nyheten sender oljeprisen opp vel en halv prosent på råvarebørsen i New York.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.