RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksplosjon i tunnel i Bremanger

En tankbil med rundt 16.000 liter bensin har kjørt i en fjellvegg i Skatestraumtunnelen i Bremanger og eksplodert onsdag formiddag.
En tankbil med rundt 16.000 liter bensin har kjørt i en fjellvegg i Skatestraumtunnelen i Bremanger og eksplodert onsdag formiddag. Foto: Daniel Restad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
En tankbil med rundt 16.500 liter bensin kjørte i en fjellvegg i Skatestraumtunnelen i Bremanger og eksploderte onsdag.

– Situasjonen er veldig uoversiktlig, og vi vet ikke hvor mange personer som er i tunnelen, sa operatør Magni Brandsøy ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane til NTB rett over klokken 11.00 onsdag formiddag.

Har du bilder eller video? Send til Nettavisen her.

– Det har vært en eksplosjon, og det har tatt fyr, sier Brandsøy.

Alle hjelpemannskap har trekt ut fra tunnelen, grunnet vanninnsig i tunnelen. Den står nå i fare for å kollapse. Det meldte politiet på Twitter klokken 13.15.

Innsatsleder Thorbjørn Thue sier til NRK at vannet har steget én meter på to minutter, og at mest sannsynlig vil hele tunnelen bil fylt med vann.

22 personer evakuert

Etter eksplosjonen ble flere personer evakuert fra tunnelen og fra sine boliger.

– Så langt er 13 personer evakuert fra tunnelen og sjekket for mulige røykskader. De ble evakuert på sørsiden ved Bremanger. Nå avventer vi tilbakemeldinger fra brannvesenet, sa politiadvokat Jørn Lasse Refsnes til Nettavisen like etter klokken 12.00.

LES OGSÅ: Bremanger har satt krisestab

Kort tid senere meldte politiet på Twitter at ytterligere seks personer er evakuert fra havnen på nordsiden. I tillegg ble tre personer fra hus som ligger øst for tunnelen evakuert.

Totalt ble altså 22 personer evakuert i forbindelse med tunnelbrannen.

- Umulig å si når tunnelen åpner

Ifølge Helge Rong, pressekontakt for Statens Vegvesen region vest, er det på nåværende tidspunkt umulig å si når tunnelen kan åpne igjen.

- Det er ingen som kan komme inn for å se på skadene, så det er helt umulig å si, sier Rong til Nettavisen.

Trafikken blir nå omdirigert til ferjestrekningen mellom Smørehamn og Kjelkenes. Kapasiteten på ferjen er vurdert til å være tilstrekkelig for å klare å ta imot de ekstra bilene.

- Det kjører i gjennomsnitt drøye 400 biler gjennom tunnelen per dag i løpet av et år, så strekningen er ikke veldig sterkt trafikkert, sier han.

Les også: – Jeg så henger eksplodere mens jeg jeg slo alarm

Seks sendt til sykehus

Klokken 13.58 meldte politiet på Twitter at totalt seks personer var blitt sendt til Førde sentralsjukehus (FSS), og at ingen av dem var hardt skadd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Sogn og Fjordane politidistrikt anmodet bistand fra Hovedredningssentralen Sør-Norge, som kom med Sea King og Sivilforsvaret. Ambulanser rykket også raskt til stedet.

– Sivilforsvaret var på vei med mannskaper med brannutstyr, og ble fraktet i en redningsskøyte, fortalte Refsnes.

Redningshelikopteret som rykket ut transporterte brannmannskaper.

– De har reversert ventilasjonen, slik at røyken kom ut på andre siden av tunnelen. Derfor har vi sendt et Sea King helikopter for å frakte brannmannskaper fra den ene siden av tunnellen til den andre, sa Kjetil Hagen, redningsleder ved Hovedredningssentralen til Nettavisen.

– Redningsselskapet har også en redningsskøyte på plass, i tilfelle det skulle være behov for denne, sier Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skadeomfanget er foreløpig ikke kjent. Ifølge øyenvitner VG har snakket med, var det tilhengeren som stod i brann inne i tunnelen. Traileren og føreren stod på utsiden, ifølge Kjell Idar Restad.

Fakta: Skatestraumtunnelen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Skatestraumtunnelen er en undersjøisk veitunnel på fylkesvei 616 i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet.

* Tunnelen er 1.890 meter lang, den når 91 meter under havet. Største stigning er 10 prosent.

* Skatestraumtunnelen er en del av Bremangersambandet, som knytter Bremangerlandet og Frøya til fastlandet.

* Anleggsstart for veianlegget var 13. januar 1998, og Skatestraumtunnelen og resten av veien ble åpnet 12. juli 2002.

* Tunnelen kostet 325 millioner kroner.

* Skatestraumtunnelen var midlertidig stengt i april 2007 da stein- og betongbiter raste ned veibanen.

Kilde: NTB/Wikipedia

To kilometer lang

Politiet i Sogn og Fjordane opplyser at de vil komme med mer opplysninger etter hvert.

Skatestraumtunnelen er en undersjøisk veitunnel på fylkesvei 616 i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet. Den er 1.890 meter lang, og går 91 meter under havet.

Voldsom røyk

Bilder fra lokale medier viser at det er kraftig røyk på stedet. Det samsvarer godt med opplevelsen til øyenvitner som var på vei mot ulykkestunnelen.

– Vi kom kjørende og skulle inn i tunnelen, men så voldsom røyk og ble stanset av en bil som sperret veien. Inne i tunnelen så vi tankbilen. Deretter hørte vi to eksplosjoner, sa Kjell Idar Restad til Bergens Tidende i sted.

Bergens brannvesen hadde fem røykdykkere klar til å rykke ut til Bremanger.

– De ble kalt tilbake cirka klokken 11.55. Vi fikk melding av brannsjefen i Sogn og Fjordane om at de har kontroll på situasjonen. Det er heller ikke kommet meldinger om at noen er skadet, sier vaktkommandør ved 110-sentralen Hordaland Arne Rikstad til Nettavisen.

Tunnelbrann i Bremanger i Sogn og Fjordane. Bremanger ligger mellom Bergen i sør og Ålesund i nord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere