Eksplosjonsfaren var kjent i august

Foto: (Heidi Schei Lilleås, Nettavisen)

Likevel kan ikke Undervisningsbygg svare på hvorfor ingen handlet.

13.10.11 15:56

HELSFYR (Nettavisen): Undervisningsbygg sier de ville være «føre var» - og derfor gikk til det skrittet og stenge mange Oslo-skoler torsdag på grunn av «eksplosjonsfrykt».

- Vi ble først i går ettermiddag kjent med at det kan være en produksjonsfeil på brannslukningsapparatene. Det har ikke vært noen ulykker på Oslos skoler, men for å være sikker har vi valgt å stoppe undervisningen i dag. Vi har satt i gang en kartlegging av alle skoler som kan ha disse apparatene, og har oversikt over dette. Apparatene skifter vi nå ut. Dette er for å være føre var og for å ivareta sikkerheten til elevene, sier administrerende direktør i Undervisningsbygg, Rigmor Hansen, under en pressekonferanse torsdag.

Kjent 24. august...
Men Nettavisen vet at meldingen om defekten ble lagt ut på hjemmesiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) allerede 24. august.

- Hvem har sviktet i informasjonsflyten?

- Vi må ta det med vår serviceleverandør før vi uttaler noe om det, er det korte svaret Hansen gir Nettavisen.

- Det er gått 50 dager siden meldingen om defekten ble lagt ut på DSBs hjemmesider. I dag slår dere full alarm, uten å komme med informasjon til foreldrene. Hva synes du om det?

- Dette skal vi nå se nærmere på før jeg kan uttale meg, sier Hansen.

Les også: - Dette er en overreaksjon

Kan ikke svare
- Hvor har kommunikasjonen sviktet på veien fra DSB til dere?

- Det kan jeg ikke svare på, gjentar Hansen.

- Betyr det at du ikke vet hvilke ledd det er mellom DSB og dere?

- Dette må vi få komme tilbake til, sier Hansen - og åpner for at det kan ha sviktet på veien.

Etaten kan heller ikke svare på hvem som skulle innehatt kunnskap om dette tidligere.

- Nå skal vi hjem og grave oss ytterligere ned i saken utover dagen, er svaret.

Advarsel
På nettsiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ligger det en advarsel om apparatene, som ble publisert 24.08.2011. Advarselen ble oppdatert 13.10.2001 (i dag). En pressetalsperson i DSB sier til Nettavisen at det ikke er gjort noen endringer i advarselen siden den ble publisert i august.

DSB ønsker ikke å svare på spørsmål fra Nettavisen, og henviser til Beredskapsetaten i Oslo. Men heller ikke beredskapsetaten hadde kjennskap til de defekte apparatene.

- Jeg ble informert om dette av Utdanningsetaten i dag. Beredskapsetaten er rådgivende i denne sammenheng. Jeg føler at dette er en sak som ligger hjemme hos Utdanningsetaten og Undervisningsbygg. De er da de som har oppfølgningsansvaret, sier beredskapssjef Jon Birger Berntsen til Nettavisen.

- Kan eksplodere ved berøring
Torsdag kom meldingen om at alle osloskolene stenges eller omorganiserer undervisningen. Årsaken er at brannslukningsapparater med CO2, som er blitt plassert ut i Osloskolen i perioden fra 2006 til 2011, kan ha en produksjonsfeil i ventilen, opplyser Undervisningsbygg.

Denne mulige defekten gjør at apparatene kan eksplodere ved berøring. Leverandører av brannslukningsapparat i Norge forteller Nettavisen at den mulige defekten har vært kjent i over to uker.

- Dette fikk jeg vite om for fjorten dager siden. Det som er feilen er at det er ventiler som er produsert på en måte som gjør at de kan fly av, sier Sven-Erik Johansen ved Hellanor til Nettavisen.

Hellanor er leverandør av de såkalte Gloria-apparatene, som ikke er berørt.

Johansen sier at de aktuelle ventilene trolig finnes på mellom åtte og ti ulike apparattyper i Norge. Ventilene skal være produsert i Kina.

- Det har vært rykter om dette
Alle importørene av de aktuelle apparatene skal ifølge Johansen ha blitt varslet om feilen. Andre i bransjen som Nettavisen har snakket med, har også hatt kjennskap til feilen.

- Det har vært rykter om dette. Jeg var i et møte med en kollega i forrige uke, og han fortalte at det var sendt ut et skriv, vet ikke om det var fra myndighetene eller produsentene, om at det kunne være fare for at toppen på disse slukkerne kunne gå av, sier Jan Pettersen ved Brannservice Østlandet, som er leverandør av brannslukningsapparater i Norge, til Nettavisen.

Han har fått flere telefoner fra bekymrede folk på osloskolene torsdag.

- Men dette er et merke som nesten ikke er benyttet i Norge, så jeg tror det er lite sannsynlig for at det er så mange av dem på osloskolene, sier Pettersen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser på sine sider at alle de berørte apparatene må byttes ut. De aktuelle apparatene er 2 kg og 5 kg CO2-slokkere, omsatt i perioden januar 2006 til april 2011. Det er solgt cirka 94.000 apparater i Europa, hvorav cirka 8360 i Norge. Svært få av apparatene har blitt solgt direkte til forbrukere, opplyser DSB.

Følgende apparattyper er berørt:

Skuteng, type KS2BG - lisens nr. DNV 190-009

Skuteng, type KS5BG - lisens nr. DNV 190-010

Housegard, type CO2GA - lisens nr. DNV 220-001

Housegard, type CO5GA - lisens nr. DNV 220-002

«Feilen består i at apparatenes ventiler kan utvikle sprekker ved korrosjon og belastning, som igjen kan føre til at ventilene svikter eller løsner. I verste fall kan ventilen løsne og skytes ut under stort trykk og hastighet, og under uheldige omstendigheter føre til skade på personer som måtte befinne seg i nærheten. Det er i Europa registrert fem tilfeller hvor ventilen har løsnet, hvorav ett tilfelle i Norge, for øvrig uten personskader,» opplyser DSB.

- Disse apparatene har gjerne 60 bar trykk. Dersom den skulle gå av, så stopper den ikke med det første, sier Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.