*Nettavisen* Nyheter.

Eksstatsminister siktes for terror

Foto: SAVO PRELEVIC (Afp)

Thaksin Shinawatra er siktet for terror i forbindelse med opptøyene i Thailand.

25.05.10 12:19

En thailandsk domstol har utstedt en arrestordre for tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Han siktes for terror i forbindelse med opptøyene som har rammet Bangkok de siste to månedene, melder Reuters.

- Med denne arrestordren vil den thailandske påtalemyndigheten og Utenriksdepartementet iverksette en global jakt på denne rømlingen, sier en offisiell tjenestemann.

Shinawatra var sist sett i Frankrike under filmfestivalen i Cannes.

Mesterhjernen
- Domstolen mener det er nok bevis for at Shinawatra var mesterhjernen, og har spilt en svært viktig rolle ved å instruere og manipulere hendelsene, sier leder for Department of Special Investigations, Tharit Pengditv, til Reuters.

Regjeringen hevder Shinawatra finansierte opptøyene til rødskjortene med om lag 1,5 millioner dollar per dag. Han beskyldes også for å ha smuglet inn våpen og krigere fra Kambodsja.

Hvis han blir domfelt for terror, risikerer han dødsstraff.

Rødskjortene, som er tilhenger av den tidligere statsministeren, har krevd at nåværende statsminister Abhisit Vejjajiva går av, og skriver ut nyvalg.

Krever en rettferdig fordeling
Rødskjortene, som hovedsakelig er fattige bønder fra de landlige områdene i Thailand, ønsker en mer rettferdig fordeling av den økonomiske velstanden i landet.

Shinawatra benekter siktelsen gjennom sin advokat Robert Amsterdam.

- I dag har juntaen i Thailand vist sitt sanne ansikt, sier Amsterdam i en uttalelse.

- På grunn av manglende legitimitet og frykt for å stilles til ansvar for drapene på sine landsmenn, så har det militærstøttede Abhisit-regimet hindret rettferdighet ved å utstedte en siktelse som strider mot logikk, loven og ethvert håp om forsoning, sier Amsterdam.

Shinawatra måtte gå av som statsminister da han ble utsatt for et kupp i 2006. Han er tidligere anklaget for korrupsjon i hjemlandet, og lever nå i eksil.

Skjerpe konfliktnivået
Marte Nilsen, som er Thailand-ekspert og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Lund, mener domstolens reaksjon vil føre til enda sterkere motsetninger mellom partene.

- Istedenfor å bygge bro, så vil dette være med på å skjerpe konfliktnivået, sier Nilsen til Nettavisen.

Nilsen sier at terrorsiktelsen ikke nødvendigvis vil falle inn under Interpols terrorbegrep, og dermed er det lite sannsynlig at Shinawatra blir etterlyst av den internasjonale politiorganisasjonen.

- Disse terroranklagene får trolig lite konsekvenser internasjonalt, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.