Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstase med mann på ryggen

Foto: Lars Erik Syvertsen/Skydivevoss.no
Sist oppdatert:
Lurer du på hvordan det er å bli sluppet ut fra et fly 4000 meter over bakken? Se video og les her.

(Voss/SIDE2): Den niende utgaven av Ekstremsportveko arrangeres denne uken på Voss. Fallskjermhopping, kajakkpadling, kiting, klatring, paragliding og skating er bare noen av sportene som utøves i løpet av uken. Om kveldene er det musikken som står i høysetet.

Gratis video: Se fallskjermhoppet her

Side2 tok en tur til ekstremsportbygda og testet ut fallskjermhopping. Det vil si tandemhopp i 4000 meters høyde. Slik forteller side2s egen gonzoreporter, Cathrine Holden, om sitt møte med elementene:

Hold på frokosten
Jeg stilte sånn passe forberedt på Voss. Det vil si ikke for mye frokost, ikke for lite frokost ettersom sommerfuglene i magen kjennes ganske godt. Etter å ha fylt ut et skjema, fikk jeg møte mannen som jeg skulle hoppe med. Australske Cameron oste selvtillit, erfaring og ekstremsport og jeg ble litt mindre nervøs. Vissheten om at Cameron kom til å få meg trygt ned på jorden ble etterhvert dominerende.

Jeg fikk på meg en barsk dress, en litt mindre barsk hjelm og en sele. Det anbefales å ha på seg lette og ledige klær under dressen. Jeg fikk også en innføring i det som skulle skje.

- Når vi sitter i flyet med beina utenfor, holder du beina inn under baken. Så bøyer du kroppen og hodet tilbake og lar meg hoppe oss ut, forklarte han.

4000 meter
- Når vi har kommet ut i fritt fall, tapper jeg deg på skulderen og du kan ta ut armene, sa han videre.

Så ble jeg ble tatt med opp i en Twin Otter til 4000 meters høyde. Da var tiden inne for å hoppe.

Det mest skremmende er idet du hopper ut av flyet, men da er det heller ingen vei tilbake. Like etter exit snurret vi rundt et par ganger, før vi inntok flyvestilling - og kunne nyte utsikten over en vossabygd badet i sol.

Fritt fall
Når du hopper tandem faller du fritt i cirka 50 sekunder. Deretter løses fallskjermen ut. Til tross for at det føles som en evighet, blir du likevel nesten litt skuffet i det fallskjermen rykker til. Tingene går så merkbart saktere da.

Likevel var det også en viss lettelse å spore i det fallskjermen åpnet seg. Da siger man sakte men sikkert ned mot bakken og man får også tid til å se på naturen rundt seg.

Min australske venn styrte oss med stø hånd inn for landing. Jeg fikk beskjed om å holde beina opp og la ham ta seg av landingen. Selve landingen foregikk uten dramatikk og det var en lettet reporter som kunne sette beina på bakken. Adrenalinen overtar kontrollen i kroppen din, så man må regne med utilregnelige utsagn og irrasjonelle avgjørelser som å klemme personer man egentlig ikke kjenner og gjøre highfive og thumbs up.

Dyr hobby
Så til det store spørsmålet: Ville jeg gjort det igjen? Ja. Så absolutt. Det er en opplevelse for livet. Og skal man tro erfarne skydivere er det lett å bli hektet, men en veldig dyr hobby.

- Det er veldig dyrt ja. Vi har nettopp vært på treningsleir i USA og da går det fort 40.000 sier Mira Donovan til side2. Mira har hoppet siden hun var 16 år.

- Det er formasjonshoppingen som er drivkraften, forteller hun. Å hoppe fire stykker sammen i formasjon.

- Er du aldri redd?

- Nei. Jeg ble plutselig redd etter at jeg hadde hoppet ett par ganger, men det gikk fort over, sier hun. - Det er forberedelsene før hoppet og selve fallet uten fallskjerm som er det beste med fallskjermhopping, sier hun og legger til:

- Absolutt alle kan hoppe i fallskjerm

Les mer om fallskjermhopping hos Voss fallskjermklubb

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!