Kristin Moen Saxegaard er prost i Ringerike og var sentral i kriseteamet som ble opprettet for de overlevende og pårørende etter Utøya-massakren på Sundvollen.

Som prest er hun vant med å håndtere sorg og savn, men erfaringene fra terrorsommeren var noe helt utenom det vanlige. Saxegaard vet at mange har en vanskelig høytid i vente.

- Jula er alltid vanskelig for de som har mistet noen de er glad i. Da blir den ekstra tydelig når en plass står tom. Vi som foreldre er vant med å gjøre mye for ungene våre i jula, og det å fortsette og opprettholde de gode tradisjonene kan være vanskelig, sier hun til Nettavisen.

Hun sier det ikke er uvanlig at man opplever bitterhet og tunge tanker.

- Når sånne ting skjer, blir også troen veldig utfordret. Enda mer viktig i år enn før er det derfor å fortelle om julebudskapet, om Gud som kom og bosatte seg blant menneskene, sier presten, som sier at terrorangrepene 22. juli nok vil bli et indirekte tema i flere juleprekener i år.

Saxegaard forteller at mange også kan oppleve at hverdagen kan virke triviell og vanskelig å takle for de som har opplevd en så ekstrem situasjon som terrorangrep.

Med tanke på de som har en tom stol denne julen sier prosten at ungdom som overlevde godt kan ta kontakt med sine venners familie.

- Det blir så stille når alle forsvinner i jula. Man skal ikke være redd for å bryte denne stillheten.