Afroamerikaneren George Floyd (46) døde etter en voldelig politipågripelse i Minneapolis i Minnesota forrige mandag. Hendelsen utløste voldsomme demonstrasjoner og protester i byen. Protestene spredde seg raskt til byer over hele landet.

Demonstrasjonene har ikke vært bare fredelige. Mange byer er rammet av voldsom plyndring og ødeleggelser, og flere politifolk er blitt skadet. Samtidig har demonstranter blitt møtt med både sympatierklæringer og tåregass i møte med amerikansk politi den siste uken.

Les også: Offisiell obduksjonsrapport: Floyd var smittet av koronaviruset

Ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson sier det er enkelte grupper som bruker protestene i USA til å skape enda mer polarisering i det amerikanske samfunnet. Hensikten er å fremme sin egen voldelige agenda.

Thorleifsson sier at president Donald Trump også bidrar med ytterligere splittelse og polarisering i det amerikanske samfunnet.

- Majoriteten av dem som demonstrerer, er amerikanere som uttrykker motstand mot systematisk rasisme og politivold. Men så er det en liten minoritet på noen hundretalls som bruker protestene til å fremme sin egen voldelige agenda, sier Thorleifsson til Nettavisen.

Hun er forsker ved Senter for ekstremismeforskning, høyreekstremisme, hatkriminalitet og politisk vold (C-REX) ved Universitetet i Oslo.

Proud Boys, Boogaloo og Antifa

Thorleifsson sier det er flere identifiserte aktører innenfor denne gruppen.

- Den ene gruppen er Proud Boys, som er en voldelig, anti-progressiv nasjonalistisk gruppe. Medlemmene har ulike etniske bakgrunner. De kler seg i sorte og gule Fred Perry-poloskjorter og er pro-Trump, sier Thorleifsson.

- Den andre grupperingen er den løst sammensatte Boogaloo-bevegelsen. De forbereder seg for en framtidig borgerkrig. Det som kjennetegner dem er at de bruker hawaiiskjorter og bærer våpen. Boogalloo er kodeordet for den framtidige borgerkrigen og de oppfordrer til voldelig opprør mot den føderale regjeringen. De er mot systemet slik det er i dag. Det er noen av dem som prøver å framstå som sympatisører av «Black Lives Matter». Men de seiler under falsk flagg. Jeg har fulgt dem på nettet, og det er mange av dem som har en tydelig rasistisk profil og fremmer hvit overmaktideologi, sier hun.

Les også: Her er tallene som viser at loven tilsynelatende straffer svarte hardere enn hvite i USA

- Også har du Antifa som er en venstreradikal, antifascistisk politisk aktivistbevegelse. Trump ønsker å kriminalisere denne gruppen. Men det er vanskelig å tallfeste hvor mange av dem som faktisk har vært delaktige i disse protestene.

- En autoritær populist i Det hvite hus

Trump har fått støtteerklæring fra sine egne i måten han har håndtert den pågående krisen i USA på, mens motstanderne anklager ham for å ytterligere splitte folket og å oppmuntre til vold.


- Hvordan bidrar USAs sittende president til polariseringen som nå skjer i landet, Thorleifsson?

- Det er en autoritær og polariserende populist som sitter i Det hvite hus som gjennom sin presidentperiode har brukt rasistisk retorikk og faktisk politikk. Han stempler sine meningsmotstandere som fiender av folket. Han har gjennom hele sin presidentperiode brukt voldsforherligelse. Han har blant annet sagt at han kan gå ut på gaten og skyte en person uten at noen vil bry seg. Dette er en legitimering av vold som ikke hører hjemme i et demokrati, sier Thorleifsson.

- Han har også brukt politistyrker til å fjerne fredelige amerikanere som benytter sin grunnlovsmessige rett til å demonstrere. Da mister amerikanere tiltro til både politiet og militæret.

Identitær kristenisme

Thorleifsson viser til mandagens hendelse da Trump tok i bruk ren politimakt for å rydde vei og fjerne demonstranter utenfor Det hvite hus da han skulle tale til nasjonen. Etter talen posert Trump med en bibel i St. John’s Episcopal Church som ligger i nærheten av Det hvite hus.

- Dette med å holde på en bibel for å appellere til sine «kjernevelgere», ser jeg på som en form for identitær kristenisme, at det handler mer om religion som tilhørighet enn religion som tro. At man kupper religion for å fremme sin ekskluderende agenda. Dette ser man blir brukt i andre land også, hvor populister kysser korset. Trump søker sånn sett en forbindelse med «folket», men har definert «folket» med smale identitetskriterier, sier Thorleifsson.

Les også: Flere guvernører motsetter seg anmodning fra Trump

- Trump har stemplet muslimer som en sikkerhetstrussel og har en voldsforherligelse i sin språkbruk, som for eksempel da han sa «When the looting starts, the shooting starts».

Thorleifsson viser til Trumps Twitter-melding forrige uke, «Når plyndringen starter, begynner skytingen», som Twitter-tjenesten selv mener var i strid med deres egne retningslinjer fordi meldingen oppildner til vold.

Det hvite hus har i ettertid avvist at Trump glorifiserte voldsbruken, men «åpenbart fordømte den».

- Skulle gjerne slått ham i ansiktet

ABC News har laget en lang liste over Trump-uttalelser som av enkelte kan tolkes i retning av å oppmuntre til vold. De trekker blant annet fram en hendelse fra et valgkampmøte i 2016, hvor Trump sa at sikkerhetsvaktene behandlet en demonstrant altfor pent. «Jeg skulle gjerne slått ham i ansiktet,» sa Trump til sin tilhengerskare.

På et annet valgkamparrangement samme måned oppfordret han tilhengerne sine til å slå eventuelle demonstranter som «gjorde seg klare til å kaste tomater».

«Slå dem helseløs … Jeg lover dere. Jeg betaler for advokatutgiftene».

Han skal også angivelig ha foreslått i et møte i Det hvite hus, som er bekreftet overfor både The New York Times og ABC News, at man kanskje kan skyte ulovlige migranter (fra livet og ned) ved grensen til Mexico.

Trump har også uttalt i en tale til politikorpset i 2017 at «vær så snill, ikke vær for snille mot mistenkte kriminelle».

Under opptøyene i Charlottesville i 2017 forsvarte han høyreekstremister og sa at det var «noen veldige fine folk på begge sider». En kvinne døde under opptøyene og protestene mot rivningen av statuen til sørstatsgeneral Robert Lee.

- Ikke noe Trump har skapt

USA-ekspert Svein Melby sier Trump ikke kan tilskrives skylden for de voldsomme opptøyene og protestene som pågår i USA nå, men påpeker at presidenten har bidratt mye til polariseringen i landet.

- Disse konfliktene i det amerikanske samfunnet er ikke noe Trump har skapt. Men han har spilt opp under og utnyttet det til høyeste grad. Han er en politiker som har konflikt og uforutsigbarhet som arbeidsmetode. Og han har helt fra dag én spilt på at han er president primært for sine egne velgere, og ikke for nasjonen samlet. Han vil kanskje ikke innrømme det selv, men det er sånn det oppfattes, sier Melby til Nettavisen.

Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og har ledet Senter for transatlantiske studier i en årrekke.