RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstremrente på Island

Sist oppdatert:
Den islandske sentralbanken har hevet renten igjen. Om du synes renten i Norge er høy så bør du sjekke renten man må betale på sagaøya.
Den islandske sentralbanken hevet i dag styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 13 prosent i et forsøk på å få inflasjonen under kontroll. Dette er den fjortende renteøkningen i Island siden mai 2004.

Seks av de syv analytikerne nyhetsbyrået Bloomberg har vært i kontakt med forventet en renteoppgang på et halvt prosentpoeng.

- En rentehevning på 75 basispunkter sender signal om at sentralbanken er mer redd for overopphetning i økonomien enn hva man tidligere trodde, sier Peter Schalaikjer-Bruhn i HSH Nordmank AG til Bloomberg.

Den islandske kronekursen har falt 23 prosent i forhold til euro i år, og ligger på plass nummer tre over tapervalutaene for året, kun slått av Zimbabwe dollar og den tyrkiske lire. Valutafallet har fått inflasjonen til å stige dramatisk, bare i mai i år steg den med 8 prosent melder Bloomberg.

- Veksten i inflasjonen ser ikke ut til å sakne farten, forteller Schalaikjer-Bruhn til nyhetsbyrået.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere